2024. április 29. - Péter

ORTT-közlemény

A médiatörvény a közszolgálati műsorszolgáltatás függetlenségének védelmére hozta létre a közmédiumok közalapítványait kezelő kuratóriumokat. E kuratóriumok döntéseit erőteljesen befolyásolják az Országos Rádió és Televízió Testület által évente sorsoláss
2008. május 13. kedd 13:09 - Hírextra
A legutóbbi sorsoláson – a korábbi évekhez hasonlóan – ismét megfigyelhető volt, hogy sok civil szervezet úgy adott képviseleti megbízást egyetlen személynek, hogy a képviselet szakmai, szervezeti indokai nem voltak felismerhetőek. Ez az eljárás kétségeket ébreszt mind a képviselő és az általa képviselt szervezet kapcsolatának mélysége, mind az így jelentkező civil szervezetek függetlensége iránt.

Előfordul az is, hogy különböző szervezeteket képviselve egyesek több kuratóriumban is tagok.
Hiányzik továbbá annak pontos meghatározása, mely civil szervezetek vehetnek részt a médiairányításban, így olyanok is kuratóriumi tagsághoz jutnak, amelyek érdemi munkára nem képesek.

A jelzett rendszeresen ismétlődő jelenségek – melyek évről évre komoly és megalapozott kritikát váltanak ki – mutatják, hogy a médiairányításban a civil részvételnek a törvény által meghonosított formája olyannyira nem váltotta be a hozzá fűzött demokratikus várakozásokat, hogy az állami működés indokolt társadalmi ellenőrzésének paródiájává vált.

Az Országos Rádió és Televízió Testület kéri az Országgyűlést, hogy a közmédiumok civil ellenőrzésének jelenlegi rendszerét a kuratóriumok következő sorsolásáig alakítsa át oly módon, mely hatékonyan biztosítja a független társadalmi ellenőrzést. Ha ugyanis a civil delegáltak kiválasztására vonatkozó szabályozás nem garantálja, hogy e delegáltak alkalmasak legyenek a civil társadalom értékeit képviselni, akkor a civil felügyelet formálissá válik, és nem ellensúlyozhatja a parlamenti pártok közszolgálati médiára gyakorolt befolyását.

Amennyiben a jelenlegi szabályozás változatlan marad, az ORTT – a sorsolás rendjének szabályozásával – igyekszik részleges megoldást találni e tarthatatlan helyzet orvoslására.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását