2024. április 29. - Péter

Indiana Jones olyan, mint mi

Indiana Jones "valóságos figura. Olyan, mint mi" - ebben látta közel háromévtizedes teremtménye töretlen varázsát George Lucas, aki alkotótársaival, Steven Spielberg rendezővel, és a főhőst negyedszer is megtestesítő Harrison Forddal készül az új Indy-fil
2008. május 13. kedd 09:10 - Hírextra

A szerencsések már a május 18-i cannes-i filmfesztivál világpremierjén végigizgulhatják az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című produkciót, de a legtöbb országban, így Magyarországon is május 22-től kerül a mozikba.

Tizenkilenc évvel ezelőtt lovagolt el a naplementébe az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag című epizódban, de legendája töretlenül él, és rajongótábora aligha kételkedett benne, hogy a világ leghíresebb kincsvadásza egyszer még visszatér.

George Lucas 27 éve ötlötte ki a "mindennapi hőst", aki azzal a jó érzéssel tölti el az embert, hogy vannak még a világon remek emberek, akiket soha senki nem gyűrhet maga alá. A filmmogul álmát Steven Spielberg és Harrison Ford váltotta valóra: előbbi rendezőként jegyzi Indy akcióit, a színész alakítása pedig annyira hozzánőtt a figurához, hogy közel három évtized múltán sem kerülhetett szóba más rajta kívül a nagy visszatérés leforgatására.

"Sok hibát követ el. Elbaltáz dolgokat. Éppen úgy gondolkodik, ahogy mi. Rendszeresen elpáholják. Ez nem olyan, mintha szuperhős lenne. Csak egy átlagos Joe, aki végül mindig kivágja magát valahogy" - jellemezte a kalandort Lucas.

Az új sztoriban Cate Blanchett alakítja a másik főszerepet, aki egy elitosztag élén hidegvérű és kegyetlen orosz kémként ered az ősi ereklye, a kristálykoponya nyomába, hogy világuralomra segítse vele a Szovjetuniót. A szereposztás olyan további sztárokkal egészült ki, mint John Hurt, Jim Broadbent vagy Ray Winstone. Az 57 éves Karen Allen pedig már Az elveszett frigyláda fosztogatóiban (1981) is szerepelt.

Lucas, aki a dupla Star Wars-trilógiával már átélt valami hasonlót, az Indiana Jones folytatásánál is tisztában volt azzal, hogy lehetetlen megfelelni a kemény rajongói mag minden igényének: "Amikor az ember egy ilyen filmet készít, a nézők várják a folytatást, és az nem olyan lesz, mint amire számítanak. Ezért aztán morcosak lesznek, a kritikusok pedig már amúgy is morcosak."

Józanul nem is azért készül az új produkció, mert az alkotó arra gondol, hogy "na, most aztán besöpröm vele az Oscart, és végre minden kritikus szeretni fog, a rajongók pedig egyszerűen megőrülnek értem" - magyarázta Lucas. Akkor tehát miért vágott bele ismét? "Hát azért, mert remek dolog csinálni, és mi szeretjük a filmeket. Elsősorban azért csináljuk, mert látni akarjuk. Én látni akarom, Steven (Spielberg) látni akarja, Harrison (Ford) látni akarja".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását