2024. május 21. - Konstantin

A százezredik Medici-rajongó

A Mediciek fénykora című kiállítás százezredik látogatóját köszöntötték kedden a Szépművészeti Múzeumban. A húsz éves Bús Ágnest Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója fogadta a tárlaton.
2008. április 29. kedd 18:14 - Hírextra

A fiatal lány barátnőjével, Krausz Kornéliával érkezett, és meglepetten vette tudomásul, hogy százezredik látogatóként egy hosszú hétvégét tölthet majd el másodmagával a Mediciek városában, Firenzében.

Mint azt Bús Ágnes a sajtó képviselőinek elmondta, barátnőjével már régóta el szerettek volna látogatni a kiállításra, de éppen most volt rá idejük. "A jegyet együtt vettük, így nem is tudtuk eldönteni, melyikünk a százezredik. De nem baj, úgyis együtt fogunk elmenni Firenzébe" - árulta el az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Karán logopédusnak tanuló kiskörei lány.

"A reneszánsz képzőművészete az alapműveltséghez tartozik, és személyesen is érdekel minket" - válaszolt arra a kérdésre, miért jöttek el a Szépművészeti Múzeum kiállítására.
A szerencsés látogatók szeptemberben utazhatnak el a toszkán városba.

A Reneszánsz Évhez kapcsolódva megrendezett, május 18-ig látható tárlaton hatvan olasz gyűjtemény kétszáz műtárgyát csodálhatják meg az érdeklődők.

A kiállítás a művészetet hatalmas összegekkel támogató firenzei bankárcsalád történetét egészen a Mediciek felemelkedésétől bemutatja korabeli pénzek, szőtt alkotások, régi firenzei térképek, fából készült makettek, berendezési tárgyak segítségével. Láthatók olyan alkotások is, amelyet a Mediciek fénykorában, a XV. században a család Raffaellótól, Leonardótól, Michelangelótól vagy Botticellitől rendelt meg. A festmények mellett Ghiberti, Donatello, Luca della Robbia és Benvenuto Cellini szobrai és domborművei is helyet kaptak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását