2024. május 17. - Paszkál

Kóka támogatást kért

Kóka János, az SZDSZ elnöke a párt vasárnapi budaörsi rendkívüli küldöttgyűlésén azt kérte a küldöttektől, hogy támogassák a koalíció felmondását.
2008. április 27. vasárnap 14:29 - Hírextra
"Itt az idő: lépjük meg, amit meg kell lépni. (...) Azt, hogy kilépünk a kormányból! A miniszterek, államtitkárok, ügyvivők átlépték saját korlátaikat, feladtak pozíciót, rangot, befolyást, mert büszkék akarnak lenni az SZDSZ-re, mert hisznek az új kezdetben. Álljunk melléjük és csináljunk egy új SZDSZ-t!" - hangsúlyozta Kóka János beszédében.

Az SZDSZ elnöke rámutatott: nem akarnak előrehozott választásokat. A pártelnök konstruktív ellenzékiséget ígért a kormánynak és sok sikert kívánt az MSZP-nek az önálló kormányzáshoz.
Kóka János pártját egy folyamatosan melegített lábosban lévő békához hasonlította, aki nem veszi észre, hogy megfő. Ha a miniszterelnök nem mondja ki, hogy a koalíciós szerződés nem szentírás, nincs egészségügyi reform és adócsökkentés, akkor nem veszik észre, hogy egyre életveszélyesebb a politikai környezet - mondta a pártelnök. Hozzátette, hogy az utolsó pillanatban sikerült kiugraniuk a forró vízből, mert volt bátorságuk ezt megtenni.

Kóka János kiemelte: a Horn-kormány óta tudják, hogy egyszer eljön az a pillanat, amikor szakítani fognak az MSZP-vel. A Szabad Kezdeményezések Hálózatának megalakulása után húsz évvel ismét szakítaniuk kell a régivel, a rossz kompromisszumokkal, a saját újukat választhatják a hatalom, a befolyás, a pozíciók megőrzése helyett - tette hozzá.

A pártelnök kiemelte: a szakítás oka nem az, hogy Horváth Ágnest menesztették, hanem hogy a koalíció már nem működött jól. Az utolsó évben a két párt együtt talán rosszabbul teljesített, mint amire külön-külön képes lett volna. A nagy közös igyekezet ellenére nincs egészségügyi reform, nincs nyugdíjreform, nincs közteherviselési reform, nincs szociális reform - mutatott rá.

Kóka János szerint a kormány teljesítménye gyenge, a koalíció működése, minősége lassan, fokozatosan, lépésről-lépésre kopott el. Magyarország gazdasági értelemben a térség gyenge és sebezhető országa lett. Rossz a hangulat, egyre több polgár gondolja, hogy rossz irányba halad az ország - közölte a politikus.

A pártelnök ugyanakkor hozzátette: a rossz teljesítményben benne van az SZDSZ is, és persze benne van "a minden kritikát alulmúló" ellenzék is. Ha ma lennének a parlamenti választások, a Fidesz fölényesen nyerne, az ellenzéki párt azonban program nélkül készül 2010-re. Ha nem változik semmi, a Fidesz kétharmadból könnyen háromnegyed lesz - emelte ki.

A vezető ismét adócsökkentést sürgetett, amellyel szerinte az SZDSZ, az MDF és a Fidesz is egyetért, csak a kormányfő nem.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását