2024. május 2. - Zsigmond

Bizalmi válság Berlinben

A világhírű brit dirigens, Sir Simon Rattle marad a világ egyik leghíresebb zenekarának, a Berlini Filharmonikusoknak az élén, miután az együttes tagjai bizalmat szavaztak vezetőjüknek.
2008. április 25. péntek 21:00 - Hírextra
Mindezt az együttes szóvivője jelentette be pénteken Berlinben annak nyomán, hogy nem sokkal korábban olyan hírek kaptak lábra, amelyek szerint hat év után szétválnak az 53 éves karmester és a 125 éves zenekar útjai.

Sir Simon Rattle 2002 óta az együttes zeneigazgatója, s olyan elődöktől vette át a karmesteri és irányítói pálcát, mint Herbert von Karajan, aki egy korszakon keresztül, 1955 és 1989 között állt a filharmonikusok élén, vagy az őt felváltó Claudio Abbado, aki 2002-ig vezette az együttest.
A brit karnagy mandátuma eredetileg 2012-ig szólt, de már korábban is értesülések voltak arról, hogy a zenekar tagjai és Sir Simon Rattle között nem felhőtlen az együttműködés. Az együttes legutóbbi, salzburgi vendégjátéka során állítólag mindez a nyilvánosság előtt is egyértelműen megnyilvánult.

A filharmonikusok tavaly novemberi, 125. születésnapi ünnepségén a brit dirigens "a következő 125 évre" hirdetett programot. Ezzel kapcsolatban azonban csak általánosságokról beszélt, arról, hogy az elmúlt évtizedekben sikert sikerre halmozó zenekar - a nagy elődök után - történelmi változás előtt áll. Elsődleges célként ugyanakkor csak azt említette, hogy a jövőben még inkább nyitni kíván a közönség felé.

Mindennek ellenére a dirigens és a zenekar között a hírek szerint egyfajta bizalmi válság alakult ki. Sir Rattle pedig a napokban közölte, hogy bizalmi szavazást kér.

A szóvivő szerint a tagok egyidejűleg kinyilvánították azt a szándékukat is, hogy nemcsak 2012-ig, hanem azután is Sir Rattle-lel dolgozzanak együtt. De hogy mennyi ideig, arról nem esett szó, arról viszont igen, hogy immár a bizalmi szavazás eredményeként megerősített közös jövőről hamarosan egyeztetéseket kezdenek.

A Berlini Filharmonikusok egyébként a világon az egyetlen olyan zenekart alkotják, amelynek tagjai maguk választják vezetőjüket.

Amúgy Sir Simon Rattle akkor sem maradt volna munka nélkül, ha a zenekar megvonta volna tőle a bizalmat. Értesülések szerint ugyanis számos konkrét ajánlattal rendelkezett, a legtöbbel az Egyesült Államokból, s a legvonzóbbal a Chicagói Filharmonikusoktól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását