Bizalmi válság Berlinben

A világhírű brit dirigens, Sir Simon Rattle marad a világ egyik leghíresebb zenekarának, a Berlini Filharmonikusoknak az élén, miután az együttes tagjai bizalmat szavaztak vezetőjüknek.

Mindezt az együttes szóvivője jelentette be pénteken Berlinben annak nyomán, hogy nem sokkal korábban olyan hírek kaptak lábra, amelyek szerint hat év után szétválnak az 53 éves karmester és a 125 éves zenekar útjai.

Sir Simon Rattle 2002 óta az együttes zeneigazgatója, s olyan elődöktől vette át a karmesteri és irányítói pálcát, mint Herbert von Karajan, aki egy korszakon keresztül, 1955 és 1989 között állt a filharmonikusok élén, vagy az őt felváltó Claudio Abbado, aki 2002-ig vezette az együttest.
A brit karnagy mandátuma eredetileg 2012-ig szólt, de már korábban is értesülések voltak arról, hogy a zenekar tagjai és Sir Simon Rattle között nem felhőtlen az együttműködés. Az együttes legutóbbi, salzburgi vendégjátéka során állítólag mindez a nyilvánosság előtt is egyértelműen megnyilvánult.

A filharmonikusok tavaly novemberi, 125. születésnapi ünnepségén a brit dirigens "a következő 125 évre" hirdetett programot. Ezzel kapcsolatban azonban csak általánosságokról beszélt, arról, hogy az elmúlt évtizedekben sikert sikerre halmozó zenekar - a nagy elődök után - történelmi változás előtt áll. Elsődleges célként ugyanakkor csak azt említette, hogy a jövőben még inkább nyitni kíván a közönség felé.

Mindennek ellenére a dirigens és a zenekar között a hírek szerint egyfajta bizalmi válság alakult ki. Sir Rattle pedig a napokban közölte, hogy bizalmi szavazást kér.

A szóvivő szerint a tagok egyidejűleg kinyilvánították azt a szándékukat is, hogy nemcsak 2012-ig, hanem azután is Sir Rattle-lel dolgozzanak együtt. De hogy mennyi ideig, arról nem esett szó, arról viszont igen, hogy immár a bizalmi szavazás eredményeként megerősített közös jövőről hamarosan egyeztetéseket kezdenek.

A Berlini Filharmonikusok egyébként a világon az egyetlen olyan zenekart alkotják, amelynek tagjai maguk választják vezetőjüket.

Amúgy Sir Simon Rattle akkor sem maradt volna munka nélkül, ha a zenekar megvonta volna tőle a bizalmat. Értesülések szerint ugyanis számos konkrét ajánlattal rendelkezett, a legtöbbel az Egyesült Államokból, s a legvonzóbbal a Chicagói Filharmonikusoktól.
Forrás: MTI