2024. május 2. - Zsigmond

Sir Simon Rattle otthagyja a Berlini Filharmonikusokat?

Sir Simon Rattle a közelmúltban még büszkén beszélt arról, hogy irányításával a 125 éves Berlini Filharmonikusok újabb 125 évre terveznek, csütörtöki értesülések szerint azonban még sem kizárt, hogy hamarosan elválnak a világ egyik leghíresebb zenekara és
2008. április 24. csütörtök 13:13 - Hírextra
A világhírű brit dirigens 2002 óta az együttes zeneigazgatója, s olyan elődök nyomába lépett, mint Herbert von Karajan, aki egy korszakon keresztül, 1955 és 1989 között állt a filharmonikusok élén, vagy az őt felváltó Claudio Abbado, aki azután már Sir Simon Rattle-nek adta át a karmesteri, s egyben irányítói pálcát.

A jelenlegi főzeneigazgató mandátuma 2012-ig szól, de az elmúlt hetekben olyan hírek kaptak lábra, amelyek szerint a brit karmester amerikai zenekarokkal flörtöl. Egyes információk szerint a chicagói szimfonikusoktól már felettébb konkrét és vonzó ajánlatot kapott.

A miérttel kapcsolatban egyelőre csak találgatások vannak. Amelyek többsége arról szól, hogy a zenekar tagjai és Sir Simon Rattle között nincs minden rendben. Az együttes legutóbbi, salzburgi vendégjátéka során mindez a sajtó képviselői előtt is egyértelműen megnyilvánult.

Amikor a brit dirigens hat évvel ezelőtt a Berlini Filharmonikusok élére került, nagy volt az eufória. Karajan és Abbado nagyságában szemernyit sem kételkedve, szakértők mégis úgy vélekedtek, hogy most valami új következik, egy új, könnyedebb, sokoldalúbb és nemzetközibb hang. Hat év elteltével pedig ugyanezek a szakértők még mindig nem tudják, hogy Sir Rattle milyen irányba is "vezényli" a világhírű zenekart. S ugyanezt a kérdést teszi fel állítólag a zenekar több tagja is.

A 125. születésnapi, tavaly novemberi ünnepségen a brit dirigens az elkövetkező 125 év programját meghirdetve általánosságban csak arról beszélt, hogy az elmúlt évtizedekben sikert sikerre halmozó zenekar - a nagy elődök után - történelmi változás előtt áll. Elsődleges célként ugyanakkor csak azt említette, hogy a jövőben még inkább nyitni kell a közönség felé.

A legfrissebb értesülések ugyanakkor már arról szólnak, hogy az 53 éves dirigens és a zenekar között egyfajta bizalmi válság alakult ki. Egyes hírek szerint Sir Rattle a napokban közölte, hogy bizalmi szavazást kér. Ez pedig különösen jelentős annak fényében, hogy a Berlini Filharmonikusok az egyetlen olyan zenekart alkotják, amelynek tagjai maguk választják vezetőjüket.

A felek egyelőre meg tárgyalásokat folytatnak egymással, s minden lehetséges. Az azonban több mint valószínű, hogy Sir Simon Rattle sorsáról a zenekar már a közeli napokban szavaz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását