2024. április 27. - Zita

Áriaest a Müpában

Miklósa Erika szopránénekesnő ad áriaestet kedden a Művészetek Palotájában két híres olasz énekes, Ruggiero Raimondi bariton és Fabio Sartori tenor társaságában; a koncert különlegessége, hogy először alkalmaznak olyan vetítési technikát, amelynél nem kés
2008. április 23. szerda 15:02 - Hírextra

Beszámolt arról, hogy nem lesz szcenírozott a műsor, hiszen különböző szerzők művei hangzanak el, Rossini, Verdi, Mozart és Donizetti alkotásai; egy-egy operából több jelenet is megelevenedik. Káel Csaba hozzátette: mivel Miklósa Erika igen erős színpadi személyiség, Ruggiero Raimondi pedig az egyik legjelentősebb operafilm-színésznek tekinthető, a gesztusokat, a kifejezéseket szeretné közelről is megmutatni a közönségnek.

Hozzátette: először alkalmaznak olyan vetítési technikát, amelyet sikerült úgy pontossá tenni, hogy a hang nem késik a képhez képest. A pódium fölött négy vásznon láthatók majd a szereplők, a világításon túl más, a koncert jellegét befolyásoló eszközt nem használnak.

Miklósa Erika harmadszor ad neves vendégekkel áriaestet a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, 2006-ban Wiedemann Bernadettel és Leo Nuccival lépett föl, tavaly Joseph Calleja tenorral és Roberto Scandiuzzi basszistával énekelt. Kedden olyan áriákat és duetteket énekel, amelyekben a közönség egyéniségének sokoldalúságát ismerheti meg.

Az énekesnő 20 évesen lett a Magyar Állami Operaház tagja, ahol 1991-ben Papagenaként debütált. Nemzetközi karrierje 1992-ben Brüsszelben indult, tudását ezután Milánóban és Philadelphiában tökéletesítette. A New York-i Metropolitan Opera 2004 őszén ajánlott neki szerződést, amelyet a 2008-2009-es évadig meghosszabbítottak. Az Éj királynője szerepét A varázsfuvolában eddig csaknem háromszázszor énekelte New Yorkban, a londoni Covent Gardenben, a párizsi Opéra Bastille-ban, a madridi Teatro Realban és a berlini Deutsche Operben.

Ruggiero Raimondi operafilmekben – például a Carmenben és a Borisz Godunovban – is szerepel. Különösen emlékezetes Scarpiája abban a Zubin Mehta által dirigált Toscában, amelyet 1992-ben Rómában énekelt. 1986-ban a Don Giovanni színpadra állításával rendezőként is debütált. 2001-ben Scarpia szerepében láthatta Budapesten a Magyar Állami Operaház közönsége.

Fabio Sartori a velencei Benedetto Marcello Konzervatóriumban folytatott tanulmányai után ugyancsak Velencében, a Teatro La Fenicében kisebb szerepeket énekelt, mielőtt bemutatkozhatott a Bohémélet Rodolfójaként. Pályáján mérföldkövet jelentett, hogy 1997-ben a milánói Scala évadnyitó előadásán a Macbeth Macduff szerepét énekelte Riccardo Muti vezényletével.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását