2024. április 28. - Valéria

A visegrádi akadémiák ifjúsági díja

Lubica Herzanova szlovák, Michal Kopecek cseh, Maciej Maria Gorny lengyel, valamint Fejérdy András magyar kutató veheti át hétfőn este Budapesten a visegrádi akadémiák ez évi ifjúsági díjait - tájékoztatta Marosi Ernő, a Magyar Tudományos Akadémia társada
2008. április 21. hétfő 16:54 - Hírextra

A díjátadóra a visegrádi akadémiák elnökei budapesti találkozójának keretében kerül sor, előtte pedig a fiatal kutatók mindegyike előadást tart.

A díjazottakat pályázat alapján választják ki, a 35 év alatti kutatók mindegyike a saját nemzeti akadémiához nyújtja be jelentkezését. A fiatal tudósok sokféle témával pályázhatnak, de minden évben más és tudományterületről. Az idén a társadalomtudomány került a fókuszba.

"A kutatók fiatal kora nem jelenti azt, hogy tudományos téren kezdők lennének, mindegyikük letett már valamit az asztalra, mindegyikük háta mögött komoly monográfiák, tanulmányok vannak" - mutatott rá Marosi Ernő.

Az idei díjazottak témaválasztásával kapcsolatban az MTA alelnöke kiemelte, hogy "nagyon jó és eleven témák. Elmondható, hogy a jelenkor kérdéseit boncolgatják".

Marosi Ernő közlése szerint a cseh és a lengyel kutató a jelenkori identitás kérdéseivel foglalkozik, arról értekezik, hogy napjainkban mit jelent a Közép-Európához tartozás. A magyar kutató az egyházpolitika kérdéseivel foglalkozik, a szlovák pedig a XX. század végi pozsonyi és bécsi "életemlékezések" alapján az öregség és az öregedés kérdéseit boncolgatja a generációk közötti viszonyban.

"Ezek a témaválasztások is jól példázzák, hogy kiváló fiatal társadalomtudósok a díjazottak, akik között egyaránt vannak történészek, szociológusok, etnográfusok. Előadásaikban azonban nem ragadnak le a saját diszciplínájuknál, hanem rajta tartják ujjukat az élet ütőerén" - hangsúlyozta Marosi.

Az MTA sajtóközleménye szerint a visegrádi térség akadémiáinak vezetői az 1990-es évek közepétől találkoznak rendszeren, hogy informális keretek között megbeszéljék az aktuális tudománypolitikai kérdéseket, a régió előtt álló közös kihívásokat. Kezdetben az uniós kutatási-fejlesztési tevékenységekbe való bekapcsolódás, és a tudomány európai integrációjával kapcsolatos általános kérdések voltak napirenden.

Az uniós csatlakozás és a VII. uniós kutatás-fejlesztési keretprogram (2007-2013) beindulása után egyre konkrétabb igény merült fel, hogy közös álláspontot alakítsanak ki a visegrádi akadémiák a régió tudományos közösségei előtt álló problémákkal, így az európai kutatási térséghez való csatlakozás elvi és gyakorlati kérdéseivel kapcsolatban, a közös fellépés elvi megalapozására.

A 2008. évi találkozót a Magyar Tudományos Akadémia rendezi hétfőn és kedden Budapesten. A tanácskozás érdekessége, hogy a napirenden szerepel az Európai Technológiai Intézet (ETI) létrehozása. Az intézmény székhelyének a négy visegrádi ország közül három is otthont kíván adni: Lengyelország és Magyarország mellett Szlovákia pályázik Ausztriával közösen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását