2024. május 4. - Mónika, Flórián

Megnyílt a Paprika Park

A paprikafeldolgozás lépéseit, eszközeit mutatja be Csongrád megye legújabb kiállítóhelye, a Röszkei Paprika Park.
2008. április 18. péntek 06:46 - Hírextra

Zombori István, a Csongrád Megyei Múzeumok igazgatója a megnyitón elmondta: a PaprikaMolnár Kft. telephelyén nyílt múzeum méltó helyre kell, hogy kerüljön a megyei múzeumi kínálatban.

A múzeum megálmodója, a PaprikaMolnár Kft. képviseletében Molnár Albert a távirati iroda kérdésére elmondta: a szegedi környéki paprikás családoknak való emlékállítás mellett a múzeummal megpróbálják felhívni a figyelmet a magyar paprika helyzetére. Az utóbbi időben ugyanis jelentősen "felhígult" a piac, miután sokkal költségesebb előállítani a jó minőségű hazai paprikát, mint behozni az országba az olcsó importot. Ezért fontos, hogy a turisták mellett a szakmával foglalkozók, sőt a fiatalok, az iskolások is bepillantást nyerjenek a "paprikázásba". Ezért a múzeum a kiállítás mellett, oktatást és szakmai bemutatókat is vállal.

A családi cég egyébként 1992 óta működik. Fő tevékenységük a fűszerpaprika-szárítás és -őrlés, valamint az őrlemény értékesítése. A Röszkén feldolgozott paprika a szegedi tájkörzetből származik. Csaknem száz családnak biztosít megélhetést. Évente megújuló szerződések alapján a termelők hagyományos magyar és új, hibrid fajtákat termesztenek. A cég a HCCP minősítési rendszer követelményeinek megfelelő infrastruktúrával rendelkezik.

Molnár Albert elmondta: szárítóüzemük évente 600 tonna nyers paprikát dolgoz fel, amelyből 100 tonna őrlemény készül. A csaknem százmillió forintos éves forgalomnak így kétharmada a paprika feldolgozásból adódik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását