2024. április 29. - Péter

Fluxus East a Ludwigban

Kipróbálható flux pingpongasztal, összetört hegedű, laboratórium-részleg, térvers és titkosszolgálati dokumentumok is láthatók a csütörtökön nyíló Fluxus East című interaktív kiállításon a budapesti Ludwig Múzeumban.
2008. április 16. szerda 07:00 - Hírextra

A Fluxus hálózatok Közép-Kelet-Európában alcímet viselő kiállítás múltidéző, a hatvanas évektől a kilencvenes évek végéig terjedő időszak fluxus mozgalmát mutatja be - mondta Kopeczky Róna, a tárlat egyik kurátora az MTI-nek.

Mint arra rámutatott, a Fluxus East célja az volt, hogy a kelet-európai művészek kapcsolatba kerülhessenek a nyugati művészvilággal, bekapcsolódjanak a nemzetközi művészi áramlatba, s ezáltal átlépjenek a vasfüggöny okozta problémákon.

A Fluxus latin eredetű elnevezés, áramlást jelent, utalva ezzel a csoport állandóan változó, fluktuáló jellegére. Legfontosabb céljuk a művészet és az élet közti határok elmosása, jelszavuk: "minden művészet, mindenki művész". A Fluxus ötvözi a teljesen spontán megnyilvánulásokat és a művész által pontosan megtervezett gesztusokat, történéseket. A Fluxus egy sereg jellegzetes műfajt hozott létre, mint például a concept art, a zenei eredetű event, és sajátos tipográfiát, építészetet és tárgykultúrát alakított ki. Az adott korszak irányzataival is érintkezett, így a happeninggel, a pop arttal, a
konkrét és vizuális költészettel, a rockzenével vagy az underground filmmel.

Az utazó kiállítás eredetileg Berlinben jött létre, majd Vilnius és Krakkó után látható Budapesten június 1-ig, következő állomása Tallin, végül Koppenhága lesz.

Balázs Kata, a tárlat másik kurátora elmondta, hogy a kiállítás kilenc részből áll. Az első szekció a Fluxus-kabinet, ahol különféle Fluxus-kiadványokat tekinthetnek meg az érdeklődők. A következő részleg a Fluxus nemzetközi művészcsoport egyik vezető egyénisége, a litván születésű New York-i George Maciunas és Kelet-Európa kapcsolatát mutatja be.

A Zene szekcióban a Lengyel Rádió Kísérleti Stúdiója mutatkozik be, a látogató itt happeningeket nézhet. A Fluxus koncertek dokumentációja az 1966 és 1977 közötti időszakot mutatja be. Ezt követi a Kelet és Nyugat részleg, majd megtudhatja a látogató, hogy hogyan van jelen a Fluxus a galériákban és archívumokban. A Fluxus a vitrinben szekció az 1980-as éveket idézi, az utolsó rész pedig egy "utószó", a Fluxus által ihletett fiatalabb művészek munkáit mutatja be.

A nemzetközi kiállításon Magyarországot Altorjay Gábor, Galántai György, Hajas Tibor (1946-1980), Tót Endre, Tóth Gábor és St. Auby (Szentjóbi) Tamás munkái képviselik.

A megnyitó estéjén egyebek mellett Tót Endre "Flyer Action" című filmjét vetítik. Az alkotás érdekességeként említette Balázs Kata, hogy a film még el sem készült, a köztéri forgatást a bemutatót megelőző napon tartják. Akciók és performanszok is színesítik a programot: Eric Andersen "Opus 1068", Altorjay Gábor "General Pop" és Geoffrey Hendricks "Grid 1983-2008, for Charlotte Moorman, Nom June Paik and Emmett Williams" című alkotását is láthatják a csütörtök esti megnyitó résztvevői.

Fluxus szimpóziumot tartanak pénteken, amelyen részt vesz többek között Petra Stegmann, Altorjay Gábor, Eric Andersen, Maria Anna Potocka és Jaroslaw Kozlowski, de a látogatók is lehetőséget kapnak, hogy kérdéseket tegyenek fel a művészeknek, hiszen nyilvános beszélgetést is tartanak a közönség, a művészek és az előadók részvételével. További érdekességként fluxus videóritkaságokat vetítenek az Artpool archívumából május 31-én.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását