2024. május 18. - Erik, Alexandra

Világsztárok nálunk

Kiemelkedő események tarkítják a 25 évvel ezelőtt alapított Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) ősszel induló évfordulós szezonjának programját; világhírű művészeket lát vendégül az együttes, két Mozart-operát is műsorra tűznek, lesz Dvorak-maraton, és a BFZ
2008. április 15. kedd 16:27 - Hírextra

A következő évad programját bemutató keddi budapesti sajtótájékoztatón Fischer Iván zeneigazgató elmondta, hogy az 1983. december 26-i első BFZ-koncert helyszínén, a Zeneakadémia nagytermében adnak december 26-án az együttes negyedszázados fennállását ünneplő hangversenyt, a műsor azonban egyelőre titok.

Fischer Iván az évforduló kapcsán megjegyezte: míg a nagyvilágban a hasonló zenekarok vezetői általában arra panaszkodnak, hogy fogy a hallgatóságuk, a BFZ az indulás óta nagyjából megnégyszerezte közönségét.

Mint mondta, az évad egy rendkívüli búcsúval kezdődik: szeptember 26-27-28-án köszön el a budapesti közönségtől a 20. és 21. század egyik legnagyobb muzsikus egyénisége és gondolkodója, Alfred Brendel. A zongoraművész, aki az év végén visszavonul a szerepléstől, decemberben Bécsben adja utolsó koncertjét.

Az évfordulós szezon kiemelkedő eseményei között említette a zeneigazgató Mozart Cosi fan tutte című operájának félig szcenírozott előadását, amely novemberben hallható a Művészetek Palotájában. Ez annak a sikeres produkciónak a változata, amelyet Fischer Iván a 2006-os Glyndebourne-i Fesztiválon vezényelt. Érdekessége, hogy Budapesten Fiordiligit Rost Andrea énekli, és a többi szereplő is operasztárok közül kerül ki. Fellép például a finn Topi Lehtipuu, aki William Christie-vel és Eötvös Péterrel is dolgozott, valamint Anke Vondung, William Shimell és mások.
Az évad műsorában még egy Mozart-opera szerepel: márciusban a Figaró házasságát is a Bartók Béla Hangversenyteremben szólaltatják meg, a szereposztása azonban még nem publikus.
A szeptemberi Mahler Ünnepre - immár hagyományosan - ismét magyar kortárs zeneszerzőktől rendeltek új műveket: Csemiczky Miklós és Dubrovay László egy-egy kompozíciója hangzik el. Előadják a Dal a földről című szimfóniát, és dalestet ad a műfaj egyik csillaga: Matthias Goerne.
A Csajkovszkij-maraton sikere bizonyította, hogy hasonló eseményekre szükség van Budapesten is. Jövő év februárjában ezért Dvorak-maratont rendeznek a Művészetek Palotájában - mondta Fischer Iván.

Mint azt Körner Tamás, az együttes igazgatója kiemelte, 2009 januárjában a Carnegie Hallban a BFZ Haydn- és Stravinsky-estje nyitja a New Yorkra és Washingtonra összpontosító magyar kulturális évadot.

"Haydn művei nálunk folyamatosan a repertoáron vannak, a jövő évi Haydn-bicentenárium tehát számunkra nem ad külön feladatot" - mutatott rá az igazgató.

A BFZ következő évadjára ötféle bérlet vásárolható jövő hétfőtől, mert az együttes nemcsak nagyzenekari esteket ad, hanem folytatja a tematikus kamara-sorozatokat és a népszerű kakaókoncerteket is. A kamara-szériák egyike Haydn és Mozart munkásságához kapcsolódik.
Körner Tamás a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy az együttes továbbra is három forrásból gazdálkodik: a főváros és a kulturális tárca támogatásából, valamint a saját bevételekből, egyenlő arányban. A BFZ Alapítványnak tehát legkevesebb 450 millió forintot kell "összehoznia".
"Nem kényelmes, de rendben lévő a finanszírozásunk, új hangszerek beszerzését azonban meg kell gondolnunk" - jegyezte meg Fischer Iván, hozzátéve: "legközelebbi célunk, hogy jobb nagybőgőink legyenek."

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását