2024. április 27. - Zita

Újabb remekmű a piacon

Különleges ember által irányított különleges kutatócsoport különleges alkotásának nevezte Pálffy Géza, az MTA Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa Kosáry Domokos Bevezetés Magyarország történetének forrásaiba és irodalmába című sorozatána
2008. április 15. kedd 16:08 - Hírextra

A megyei levéltáraknak szentelt kötet az Osiris Könyvkiadó és a Magyar Országos Levéltár gondozásában látott napvilágot.

Mint elmondta, Kosáry Domokos csaknem 70 évig dolgozott ezen a munkán, amelynek első, az 1711-ig tartó periódust feldolgozó kötete 1951-ben látott napvilágot. Az 1711-1825 éveket felölelő második kötetet 1954-ben jelentették meg, a harmadikat pedig 1958-ban adták ki, amikor Kosáry Domokos börtönben volt, s a szerző nevét nem tüntették fel a kiadványon.

Ismertetése szerint 1970-ben jelent meg a Kosáry-mű második, átdolgozott kiadása. Csaknem egy negyedszázaddal később, 1994-ben egy kis csoport fogott hozzá a könyv megújításához, s mint Pálffy Géza kiemelte, a történelemtudomány területén igen ritka a csapatmunka. A kutatásokat "sok tucat" levéltáros segítette Magyarországról, s a határon túlról.

"Kárpát-medencei összefogásban" született a mű - emelte ki Pálffy Géza.
Mint kifejtette, Kosáry Domokos 20-kötetesre szánta ezt a legújabb kiadást, amelynek első része 2000-ben, a második 2003-ban, a harmadik pedig most látott napvilágot.

A harmadik kötet révén "megismerhetjük a történelmi Magyarország vármegyerendszerét. Ha régiókban is gondolkodunk majd a jövőben, mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy a megye évszázadokon keresztül a legfontosabb helyi önkormányzati és közigazgatási egysége volt a történelmünknek" - hangsúlyozta Pálffy Géza.

Hozzátette: Ötszáz év múlva is így kell tanítani majd a történelmet, még akkor is, ha esetleg már nem lesznek megyék, s helyüket a régiók veszik át.

"A feudális kori vármegyéről, s annak működéséről készült páratlan jelentőségű levéltári és történeti munkát vehetünk kézbe. A kötet a történeti Magyarországról szól, a teljes Szent István-i birodalom levéltári adatbázisát kapjuk meg. Ha normálisan gondolkodnánk, akkor ez evidencia lenne. Ez a kötet ezt a régi normális gondolkodást ápolja határon innen, s határon túl. A magyar, szlovák, román, szlovén, horvát, osztrák, szerb kutatók hiánypótló kézikönyve" - ajánlotta a kötetet Pálfy Géza.

A könyv a magyarországi általános közlevéltárak fejlődésének bemutatása után tételesen tárgyalja az egyes általános közlevéltárakat. A kötet második része a vármegyei levéltárakkal foglalkozik, felvázolja a vármegyei levéltárak történeti fejlődését, a feudális kori iratanyag struktúráját, közös segédleteiket, majd a történeti Magyarország, illetve Erdély vármegyéi, székei és kiváltságos kerületei iratanyagának jelenlegi állapotáról nyújt tájékoztatást, figyelembe véve az elmúlt harminc év gyarapodásait. A kötetben újdonságként kap helyet a horvátországi és szlavóniai vármegyék iratanyagának részletes ismertetése és az ezekre vonatkozó szakirodalom bemutatása.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását