2024. május 26. - Fülöp, Evelin

Kultúrfinanszírozási disputa

Éves szinten várhatóan 2-3 milliárd forinttal nőhet a Nemzeti Kulturális Alap bevétele, ha az Országgyűlés elfogadja azt a törvénymódosító javaslatot, amely bővítené a befizetők körét - mondta az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára kedden a p
2008. április 15. kedd 17:57 - Hírextra
Arató Gergely kifejtette: a kormány javaslata szerint éves szinten 2-3 milliárd forinttal lenne növelhető az Nemzeti Kulturális Alap bevétele, és ezzel stabilizálni lehetne az olyan kulturális értékteremtő programokat, mint amilyen a könyvprogram finanszírozása, a művészeti fesztiválok támogatása.
Mint elhangzott, a módosítás célja az is, hogy a megváltozott kulturális fogyasztási szokásokhoz igazítsa a járulékköteles termékek és szolgáltatások körét, és rendezze a járulékkörhöz kapcsolódó gyakorlati, jogalkalmazási és jogtechnikai problémát.

Az OKM államtitkára azt mondta, a járulékalap bővítésére 0,8 százalékos kulcsot vezetnének be olyan területeken, amelyek esetében az adott termék vagy szolgáltatás számottevő kulturális tartalommal bír. Ezek közé tartozhatnak a mobil adatátviteli tevékenységek közül a WAP, az MMS szolgáltatások, az internet hozzáférési szolgáltatások, illetve azokat a termékcsoportok, amelyekben az átlagosnál jelentősebb nagyságrendű formatervezés, dizájn testesül meg.

A javaslat csökkenteni kívánja a kulturális értékteremtés szempontjából kiemelten fontos termékek és szolgáltatások kulcsát. Ezek közé tartoznak például a gyermek- és ifjúsági könyvek, a rajzoló- és kifestő könyvek.

Arató Gergely hangsúlyozta: a Nemzeti Kulturális Alap létrehozásának elsődleges célja volt, hogy a hazai kulturális élet egyik fő pénzügyi támasza legyen a nemzeti és egyetemes értékek létrehozása, megőrzése, illetve határon túli terjesztése révén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását