2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Karfa helyett párbeszéd – tanácskozás a hajléktalanságról az ombudsman hivatalában

A hajlék nélkül, mély nyomorban élő emberek jogainak védelme, a társadalomba való integrálása, a margóra szorult méltóság helyreállítása hosszú, nehéz, összetett feladat, amely elhivatott szakembereket, közös állami és civil, társadalmi erőfeszítést igény
2008. április 15. kedd 17:21 - Hírextra
Az ombudsman kezdeményezésére most először folytattak párbeszédet erről a hajléktalanokkal foglalkozó szervezetek, intézmények szakértői.


Bár a hajléktalanokat ellátó intézmények, a civil szervezetek, egyházak, a mentőszolgálat, a rendőrség szakemberei, a polgármesterek és az ombudsman más szempontok szerint közelít ugyanahhoz a problémához, összeköti őket az emberi méltóság, mint alapjog tisztelete.

Az Országgyűlési Biztos Hivatalában rendezett tanácskozáson elhangzott, hogy a látható hajléktalanság csak "a jéghegy csúcsa", potenciálisan százezreket fenyeget a hajléktalanná válás veszélye. A fenyegetések közé tartozik sok minden, a lakásmafffiától a bankok hitelezési politikájáig, a közműdíjak drágulásától az állami gondozásból kikerülők sorsáig.

A hajléktalanság problémája nem egyszeri, vagy rövid távú cselekvést igényel. Egyszerre jelentkezik a megelőzés, az ellátás-gondozás és a társadalomba való visszavezetés igénye. A hajléktalan-létből eredő problémák kezelése nem pusztán pénzkérdés. Nyíregyháza önkormányzata például a civil és egyházi szervezetekkel együtt foglalkoztatást, nappali ellátást szervezett és lakbértámogatással előzi meg sok ember hajléktalanná válását. Az egyéni autonómiára, szabadságra, az együttműködésre építő hajléktalanellátás ráadásul kevesebbe is kerül, mint a sok hátrányos mellékhatással járó intézményi elhelyezés.

Kirekesztéssel a hajléktalanok ügye nem oldható meg. A hajléktalanság és a bűnözés közé nem tehető egyenlőségjel. Rendőrségi statisztikák szerint egy évben 3-400 bűncselekmény kapcsolható hajléktalanokhoz, akik sokszor kiszolgáltatott áldozatok is.

Az ombudsman hivatalában rendezett tanácskozás egybehangzó megállapítása volt, hogy a szakembereknek figyelembe kell venniük az önkormányzatok és a társadalom szempontjait is. Ugyanakkor viszont nem fogadható el, hogy a "társadalmi érdekre" hivatkozva – jelképesen is és a gyakorlatban is – karfákat szereljenek a hajléktalanok "szállásául" szolgáló padokra, hogy elűzzék, esetleg más önkormányzatok területére száműzzék a hajléktalanokat.

Az állampolgári jogok biztosa az "Emberi méltóság – karfa nélkül" mottóval kezdeményezte a hajléktalanok jogainak védelmén és az emberi méltóságon alapuló megoldási javaslatok koordinálását, és ehhez teremtett fórumot a most kezdett tanácskozás-sorozat.

Kiadó: Országgyűlési Biztos Hivatala
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását