2024. április 28. - Valéria

Katona Kálmán a roncsautók ellen

A roncsautók illegális lerakodóhelyeinek felszámolására készít elő javaslatot az országgyűlés környezetvédelmi bizottsága - közölte Katona Kálmán vasárnap Diósd határában egy gépkocsi-tartozékokkal elcsúfított természetvédelmi terület szemléje alkalmával.
2008. április 13. vasárnap 14:42 - Hírextra
A parlamenti bizottság MDF-es elnöke elmondta, hogy évente hozzávetőleg 130 ezer autót vonnak ki a forgalomból, ám e mennyiség fele eltűnik a hatóságok látóköréből, nincs bontási átvételi igazolása. Ezek a roncsok minden valószínűség szerint a mintegy 1300 illegális autóbontó-hulladékkezelő valamelyikébe kerülnek, ahol a még használható alkatrészeket kiszerelik. Az ülések, műszerfalak, sérült lökhárítók, abroncsok pedig többnyire az éj leple alatt "a tilos a szemétlerakás"-sal jelzett területekre kerülnek, a lakott helyek közelében.

A környezetkárosítók lefülelése csak elvétve sikerül. A jelen gyakorlat szerint még tettenérés esetén is nehéz a bizonyítás - tette hozzá a képviselő. Ezért is szükség van a jogszabályok korszerűsítésére.
Olajos Péter, európai parlamenti képviselő ehhez hozzátette: a Tétényi fennsíkon talált illegális lerakó a Natura 2000-es besorolású természetvédelmi területen csúfítja a tájat. Itt 200, fokozottan védett, veszélyeztetett állat- és növényfaj él. EU-s előírás mondja ki, hogy a roncs kocsikat a gyártó, forgalmazó ingyen köteles átvenni - mint ahogy ez már a háztartási gépek esetében kialakult gyakorlat. Az illegális lerakók felszámolása önkormányzati feladat, de hatásköri bizonytalanságok miatt nehéz érvényt szerezni a törvénynek, ezért szigorításra van szükség - hívta fel rá a figyelmet Olajos Péter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását