2024. május 2. - Zsigmond

"Az én grundom - a mi grundunk"

"Az én grundom - a mi grundunk" címmel nyílt kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban szerdán, a Pál utcai fiúk napján; a közönség az általános és középiskolások fotóin keresztül abba nyerhet betekintést, hogy hol töltik a mai gyerekek szabadidejüket, és men
2008. április 9. szerda 17:42 - Hírextra

A Pál utcai fiúk című regény születésének tavalyi jubileumi évfordulójához kapcsolódva hirdették meg a fotópályázatot, amelyből a regény megjelenésének 101. évfordulója kapcsán megrendezett Pál utcai fiúk napján nyílt tárlat.

Mint azt Nagyváradi Ildikó, az iskolásoknak rendezett ügyességi versenyt, kerekasztal-beszélgetést, és koncertet is kínáló egész napos rendezvény programvezetője az MTI-nek elmondta, a mai "grundot" bemutató fotópályázatra több mint hetven mű érkezett.

Külön díjazták az általános iskolák felső osztályából érkezett fotókat és a középiskolások alkotásait, hiszen jelentős különbség van a között, hogy a két korcsoport hol és hogyan tölti el szabadidejét.

Gerencsér Tamás, a középiskolás kategória díjazottja már művészi megközelítésben láttatta az esti utcát, fényeket, a padkán üldögélő fiatalokat, a téglarakásokat - említette példaként Nagyváradi Ildikó.
A fiatalabbak között első díjat nyert Kosztolányi Dezső Általános Iskola diákjai, a IX. kerület peremén elhelyezkedő Aszódi telepen élő gyerekek azt a folyamatot ábrázolták fotósorozatukon, hogyan vált a nagymamájuk által még medencének használt bombakráter a szüleik idején hatalmas homokozóvá, s végül mai állapotát elnyerve modern, színes játszótérré.

A Pál utcai fiúk napján délelőtt az 1907. április 10-én megjelent Molnár Ferenc-regényhez kapcsolódóan a könyv főhőseinek kedvenc időtöltéseit próbálhatták ki hat budapesti iskola - három gimnázium és három általános iskola - diákjai.

A Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán és a Károlyi-kertben újra megelevenedtek a századelő korabeli játékai, a petanque, a nemzetesdi, a farakás építés és bontás, a fafűrészelő verseny, az akadálypálya, de x-láb versenyben, matróz járásban és a rókafark játékban is összemérhették ügyességüket a hat csapat tagjai. A legügyesebbek a Pál utcai kupával térhettek haza.

Az idősebbeket délután múltidéző kerekasztal-beszélgetés várja Békés Pál író vezetésével, neves közéleti szereplők, írók, művészek, többek között Szabó T. Anna, Széchenyi Ágnes, Kőrösi Zoltán, Geszti Péter részvételével. Az esti órákban vágják fel a 100+1 szeletes tortát, és végül a Pál Utcai Fiúk zenekar unplugged koncertjével zárul a nap.

A regény megjelenésének 100. évfordulója kapcsán tavaly nyílt, Éljen a grund! című kiállítást a Petőfi Irodalmi Múzeumban még augusztus végéig láthatja a közönség, s szeptember elején várhatóan Debrecenbe vándorol.

A múzeum tájékoztatása szerint a kiállítás és a hozzá kapcsolódó interaktív játékok eddig több ezer látogatót vonzottak, megközelítőleg tízezren voltak kíváncsiak a mű keletkezésének irodalmi hátterére, a regény hőseire, a grund valóságos környezetére, helytörténeti- és művelődéstörténeti kuriózumokra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását