2024. május 2. - Zsigmond

Fotókon a magyar szürke

Szépséges fotókon kél újra életre egy elfeledett, de manapság újjászülető hungarikum. A magyar szürke immár "projekt" lett, amelyet a National Geographic Magyarország és a Geographia kiadó egyebek között egy fotóalbum megjelenésével támogat.
2008. április 7. hétfő 15:03 - Hírextra

Április 24. és 27. között, a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon lesz a premierje Radisics Milán Magyar Szürke című exkluzív fotóalbumának. Több mint 150 fotóval mutatja be a művész e nemes, büszke állatfajta környezetét, múltját, jelenét és jövőképét.

A Magyar Természettudományi Múzeum nagytermében április 24-től július 28-ig tekinthető meg a fotóművész multimédiás kiállítása, amelyen a Magyar Szürke Projekt során készült legszebb fotói, valamint térképek és egyéb érdekességek láthatók. Az április 23-i megnyitó ünnepség vendégeit a múzeum előtt magyar szürkemarhák fogadják.

A látványos tervek között szerepel, hogy amennyiben minden szükséges hatósági engedélyt megkapnak a szervezők, a legendás hortobágyi hatos ökörfogatot a Ludovika tértől hagyományos öltözetet viselő gulyások és lovas pásztorok hajtják át a Millenáris Parkhoz, a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megnyitójára.

A projekt fontos része a www.magyarszurke.hu honlap, amelyen minden fontos információ megtudható Radisics Milánról, könyvéről, az ezzel kapcsolatos eseményekről és magáról az állatról.

A magyar szürkemarhát újabban felfedezte a honi gasztronómia is. A honlapon megtalálható azon húsboltoknak a címe, ahol lehet kapni ilyen húst, valamint azoknak a tenyésztőknek a neve, akik ezen biohús előállításával foglalkoznak.

Számos recept is olvasható az elkészítéshez. A gasztronómiai kört azon éttermek sora zárja be, ahol szürkemarhából készített fogásokat kínálnak.

A projekt szervezői emlékeztetnek arra, hogy a 19. század közepén Magyarországon több millió magyar szürke tehenet tartottak számon. A középkori Nyugat egyik legjelentősebb nagykereskedelmi központjában, Nürnbergben az oda érkező vágómarhák 93 százaléka magyar exportból származott, negyven évvel ezelőtt mégis majdnem kipusztult ez az értékes állatfajta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását