2024. május 17. - Paszkál

Még nem lesz alagút

A világsajtó megírta, hogy alagút készül Csukcsföld és Alaszka között, s a fantasztikus tervet Roman Abramovics csukcsföldi kormányzó nevével hozta összefüggésbe többek között azért, mert Abramovics megvette a világ legnagyobb fúrópajzsát.
2008. április 1. kedd 21:45 - Hírextra
Már az is elterjedt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök titkos tervéről van szó, amelyet George Bush amerikai elnökkel is meg akar vitatni.

A hírnek a fele igaz: valóban Abramovics számára épül a világ legnagyobb, 19 méter átmérőjű alagútfúró pajzsa. A Bering-szoros alatt azonban egyelőre nem épül alagút - derítette ki a Moszkovszkij Komszomolec című lap.

A cikk szerzői a La Manche csatorna alatti alagút építésével hasonlították össze az elképzelést, s kiszámolták, hogy a több mint kétszer olyan hosszú - 102 kilométeres - alagút felépítése minimum 30 évig tartana az új, gyors fúrópajzzsal is, költségeit pedig megsokszorozná az arrafelé eléggé elterjedt szokás, hogy a dolgozók finoman szólva saját szükségleteiket is fedezik a felhasználandó anyagokból. Értelme meg nem túl sok lenne, hiszen arrafelé nem valami rózsás a helyzet az utakkal, Alaszka pedig az Egyesült Államok legkevésbé fejlett területe.

A hatalmas fúrópajzsot az Infrasztruktura részvénytársaság - amely megrendelte a német cégnél - a vezérigazgató közlése szerint több, már tervbe vett moszkvai közúti alagút építésénél, azután pedig Szocsi közlekedési infrastruktúrájának kialakításánál szándékozik felhasználni.

Szergej Lubockij vezérigazgató szerint a Csukcsföldet Alaszkával összekötő alagút nem irreális, de még a távoli jövő zenéje, de van egy közelebbi, szintén nagyszabású elképzelés, bár konkrét tervek még nincsenek: a Szahalint a szárazfölddel összekötő alagút építése.

A 41 éves Roman Abramiovics a Forbes magazin szerint a világ 15. leggazdagabb embere, vagyonát 23,5 milliárd dollárra teszik. Évekig ő tartotta el kvázi zsebből Csukcsföldet, ahol később megválasztották kormányzónak. Főleg Londonban él, s övé a londoni Chelsea labdarúgóklub.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását