2024. május 18. - Erik, Alexandra

Evora nálunk dalol

Cesaria Evora, "a mezítlábas díva", a Zöld-foki szigetek zenéjének Magyarországon is népszerű képviselője ad koncertet április 8-án a Papp László Budapest Sportarénában. Az idén 67 éves énekesnő a portugál gyarmati időkben keletkezett, sajátos hangulatú m
2008. március 31. hétfő 12:28 - Hírextra
A brazil modinha és a portugál fado rokonának is tekinthető morna legfőbb hangulati eleme a magyarra nehezen lefordítható sodade, az a kifinomult melankólia, amely a nosztalgikus elvágyódást, a szétszakított családok vagy épp a szerelmesek fájdalmát fejezi ki.

A Mindelo kikötővárosban született énekesnő zenészcsaládból származott, édesapja hegedült, nagybátyja neves mornaszerző volt. Apja halála után, mivel anyjának hét gyermekről kellett gondoskodnia, a kis Cize katolikus árvaházba került, s az itteni kórusban már énekelt. Később első nagy szerelmétől, első gyermekének apjától, egy fiatal gitáros tengerésztől sajátította el a mornát és a tempósabb, vidámabb coladeirát. A fiatal tengerész visszahajózott Hollandiába, Cesaria pedig kikötői bárokban kezdett énekelni a napi itala fejében. Páratlan énektudásának, füstös, nagyasszonyos hangjának hamar híre ment, a helyi rádió néhány felvételt is készített vele, ezek a hatvanas években Hollandiában és Portugáliában is megjelentek.

Növekvő népszerűsége ellenére a hetvenes évek közepén felhagyott az énekléssel, s csak tíz évvel később, a kormány felkérésére lépett fel ismét egy ünnepi rendezvényen. 1987-ben egy Portugáliában élő pályatársa, a gitáros Bana portugál turnét és lemezfelvételt szervezett neki, ennek során ismerkedett meg az ugyancsak emigráns José da Silvával, aki producere és mentora lett. Az ő közreműködésével készült el Evora első albuma, a La Diva aux Pieds Nus, amelynek nyomán rá is ragasztották a "mezítlábas díva" elnevezést. A mai napig lábbeli nélkül lép fel, mint elmondta, megszokásból és kényelemből.

Evora harmadik albumával, az 1991-es akusztikus Mar Azullal vált igazán ismertté. Következő albuma, a Miss Perfumado már több mint kétszázezer példányban kelt el, s a világzene legkeresettebb, legünnepeltebb előadójává tette a dívát, 2003-as Voz D'Amor című albumával a Grammy-díjat is elnyerte. Más zenei területekre is tett rövid kirándulást, Café Atlantico című lemezén kubai és brazil zenészekkel dolgozott együtt.

Magyarországon 2002-ben a Szigeten lépett fel először, majd a Művészetek Palotája 2005-ös átadása óta minden évben teltházas koncertekkel kápráztatta el magyarországi rajongóit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását