2024. május 16. - Mózes, Botond

Folytatódik a Sigray-örökösök pere Keszthelyen

Sigray Antal örököseinek a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum Kht. ellen indított próbaperében - amelyben egy porcelánszobor kiadását követelik - az egy hónappal ezelőtti halasztást követően csütörtökön újból elnapolták a tárgyalást, egyelőre meg nem határo
2008. március 27. csütörtök 12:50 - Hírextra
A Keszthelyi Városi Bíróságon folyó perben az alperes kastélymúzeum az államot képviselő Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. bevonását kérte még februárban, de azt elutasította a városi bíróság. A múzeum fellebbezett az elutasító határozat ellen, ám az illetékes Zala Megyei Bíróság még nem döntött az ügyben. A Keszthelyen zajló tárgyalást pedig mindaddig nem lehet folytatni, amíg a megyei bíróság nem dönt arról, hogy bevonható-e a perbe az államot képviselő szervezet is.

Balogh Tamás bíró csütörtökön emiatt ismét a halasztás mellett döntött, de most már konkrét tárgyalási időpont megjelölése nélkül.

A tavaly novemberben ingóság kiadása címén indított próbaperben az örökösök a Sigray-gyűjteményből származó Páris ítélete című, ógörög mitológiai jelenetet ábrázoló kompozíció visszaadását kérték. A tárgyalásokon az örökösök képviselője arra hivatkozott, hogy a 19. századból származó műalkotás letétként van Keszthelyen, a kastélymúzeum álláspontja szerint azonban vagyonkezelőként őrzik az állam tulajdonában lévő szobrot.

Sigray Antal a második világháború idején helyezte letétbe gyűjteményét, amelynek darabjai ma a Magyar Nemzeti Múzeumban, az Iparművészeti Múzeumban és a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban találhatók. Az örökösök tavaly novemberben egyezséget ajánlottak a közgyűjteményeknek és az illetékes kormányzati szerveknek: felajánlották, hogy a 255 tárgyból álló gyűjtemény 43 százalékát ajándékként megtarthatják, ha a többit meghatározott időn belül kiadják.

A Sigray-örökösök 2005-ben a Magyar Nemzeti Múzeum ellen már jogerősen megnyertek egy próbapert, de az intézmény nem volt hajlandó kiadni az Ocskay Johannát ábrázoló festményt. Az emiatt megindult eljárás eredményeként a múlt év novemberében végrehajtó vitte el a festményt a fővárosi múzeumból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását