2024. május 17. - Paszkál

A keresztény történelmi egyházak húsvéti istentiszteleti rendje

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az utolsó vacsora emlékére szentmisét mutatott be nagycsütörtökön az esztergomi bazilikában, amelynek keretében tizenkét kispapnak mosta meg a lábát - közölte Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti
2008. március 21. péntek 08:19 - Hírextra
Szintén Erdő Péter vezeti a nagypénteki szertartást Esztergomban, amely 18 órakor kezdődik. Az esztergom-budapesti érsek nagyszombaton 18 órakor a budapesti Szent István-bazilikában, Paskai László bíboros, nyugalmazott esztergom-budapesti érsek pedig az esztergomi bazilikában celebrálja a húsvéti vigília szertartását - mondta Tóth János Csaba.

A sajtóreferens szólt arról, hogy húsvét vasárnap délelőtt fél 11-kor Erdő Péter Esztergomban mutat be szentmisét, ezen a napon 10 órakor Paskai László a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz plébániatemplomban tartja ünnepi szentmiséjét.

Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a debreceni Nagytemplomban tartja istentiszteletét húsvét vasárnap 10 órakor - tájékoztatta Csoma Áron, a református egyház szóvivője az MTI-t.

Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a távirati irodának elmondta, hogy nagypénteken a győri Öregtemplomban 10 órakor, húsvét első napján ugyanitt 10 órakor, míg húsvét második napján a győri Újtemplomban fél 9-kor és 10 órakor tartja istentiszteletét.

A húsvéti ünnepkörrel Krisztus kereszthalálára és feltámadására emlékeznek a keresztény felekezetek. A keresztény hagyomány szerint nagypénteken feszítették keresztre Jézust, aki a Biblia szerint harmadnapra, azaz vasárnap támadt fel.

Húsvétkor a keresztény világ annak állít emléket, hogy Jézus mártírhalálával magára vállalta az emberiség bűneit, ezzel megváltotta a benne hívőket bűneiktől, így hitük szerint az üdvösségre, az örök életre vezette őket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását