2024. május 19. - Ivó, Milán

Purim-fesztivál a Corvin-tetőn

Koncertekkel és színpadi estekkel ünneplik a zsidó farsangot csütörtöktől Budapesten, a Sirály nevű szórakozóhelyen és a Corvin-tetőn - közölték a Purim-fesztivál szervezői az MTI-vel szerdán.
2008. március 19. szerda 20:25 - Hírextra

A zsidó farsang háromnapos ünnepén a Marom Budapest, a Pilpul és a Budapesti Zsidó Színház szervezte programok keretében mások mellett az Ágoston Quartet, a klezmer zenét játszó Zugoj, valamint az izraeli Latroz Sound System lép fel, a beszélgetéseken Tatár György filozófus és Szász János filmrendező vesz részt.

Csütörtök este a Király utcai Sirály pincéjében az etno-jazzt, a népzenéből táplálkozó free-jazzt, és a világzenei stílust ötvöző Ágoston Béla Quartet koncertezik.

Szombaton este Janklovics Péter stand up comedy-je látható Egy büfészínész emlékezései címmel, majd Hozzánk vágott zsidóság cím alatt a zsidó életérzésről, családról, és a zsidóság jelentette háttérről beszélget Szász János rendező, Tatár György filozófus és Vázsonyi János zenész.

Szintén még szombat este kap helyet a Sirályban a TÁP Színház és a Budapesti Zsidó Színház Minden rossz és fáj című varietéje.

Vasárnap a Corvin áruház tetején kialakított szórakozóhelyre költözik a fesztivál: este kilenc órától a magyar-moldvai zsidó népzenét játszó Srayem húzza a talpalávalót, később pedig a Zuboly nevet Zugojra váltó zenekar az Odessa Klezmer Band tagjaival és Polnauer Flórával kiegészülve lép színpadra.

Ezután lép fel a Laroz Sound System, amelynek névadó basszusgitárosa, a török származású Laroz Turkoman az izraeli dance hall kultúra nemzetközi szinten is legelismertebb alakja.

A purim örömünnepét annak emlékére tartják, hogy a perzsa uralkodó, Ahasvéros király - I. (Nagy) Xerxész - idejében (kb. i. e. 450), a gonosz Hámán miniszter mesterkedései ellenére, a zsidó származású Eszter királyné és nagybátyja, Mordecháj közbenjárására a zsidók megmenekedtek a kiirtástól.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását