2024. május 20. - Bernát, Felícia

Nem tudnak magyarokról Tibetben

A Külügyminisztérium nem tud magyar turistákról Tibetben; a Lhászában történtek értékelésével még kivár a tárca - mondta Szelestey Lajos külügyi szóvivő pénteken az MTI-nek azt követően, hogy Tibet fővárosában Kína-ellenes zavargások törtek ki
2008. március 14. péntek 18:42 - Hírextra
Hivatalosan nincsenek magyarok jelenleg Tibetben, a csoportok ugyanis előre jelzik az utakat. Azt azonban nem lehet kizárni, hogy egyéni turisták vannak a térségben. A magyar Külügyminisztérium kivár a helyzetértékeléssel és diplomáciai úton tájékozódik - mondta Szelestey Lajos.

A Tibet fővárosában történtek miatt pénteken aggodalmát fejezte ki a Fidesz.
"Elfogadhatatlan, ha a központi hatóságok bármilyen formában megsértik a tibeti népnek jogát identitásához, a vallásszabadsághoz és a szabad vélemény-nyilvánításhoz" - hangsúlyozta Németh Zsolt a távirati irodához eljuttatott közleményében.

Az ellenzéki párt felkérte a magyar kormányt, hogy diplomáciai úton tájékozódjon a Lhászában és más tibeti városokban, illetve kolostorokban történt eseményekről és fejezze ki aggodalmát a történtek miatt.

Tibeti kórházi források azt közölték, hogy halálos áldozatai és sebesültjei is vannak a fővárosban pénteken kitört zavargásoknak. Az amerikai Szabad Ázsia Rádió legkevesebb két halottról tud, és beszámolójában említést tett arról, hogy a rendfenntartó erők éles lőszert is használtak, belelőttek a tömegbe a történelmi városközpontban. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a tibeti fővárosban a tüntetők felgyújtottak több kínai tulajdonban lévő üzletet és az óvárosi piacot.

Eközben az indiai Dharamszalából a dalai láma arra szólította fel a kínai hatóságokat, hogy ne alkalmazzanak erőszakot Tibetben. A száműzetésben élő vallási vezető arra kérte Pekinget, hogy kezdjen párbeszédet a tibeti néppel.

Önmérsékletre szólították fel Kínát az Európai Unió tagországainak vezetői és a Pekingben akkreditált amerikai nagykövet is. Az EU egy nyilatkozatban sürgeti azok elengedését is, akiket a független Tibetért indított tüntetésen tartóztattak le.

Hétfő óta buddhista boncok tüntetnek Tibetben és azokon a környező területeken, ahol tibetiek is élnek. A megmozdulásokon megemlékeznek a Lhászában 49 éve levert felkelésről, amely a dalai láma száműzetésbe vonulásához vezetett.

Elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy a tibetiek az augusztusban Pekingben kezdődő nyári olimpiai játékok közeledtével mind erőteljesebben adnak hangot a kínai hatalommal szembeni elégedetlenségüknek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását