2024. május 19. - Ivó, Milán

Van Gogh szerelme

Dunai Ferenc tragikomédiáját mutatja be szombaton a Thália Régi Stúdiójában a tatabányai Jászai Mari Színház. Az ősbemutatón részt vesz a szerző is, aki a hatvanas évek végén, harmadik darabjának letiltása után elhagyta Magyarországot - tájékoztatta az MT
2008. március 7. péntek 18:01 - Hírextra

A darab Vincent van Gogh életének egy alig ismert, különös epizódját dolgozza fel; látogatóba érkezik hozzá öccse, akit azzal a hírrel fogad, hogy családot alapít, holnap feleségül vesz egy kétgyermekes prostituáltat és öccsét kéri fel násznagynak.

Simon Balázs rendező a 19. századi holland festőzseni személyét és környezetét kiemelte korából, hogy művészi, magánéleti konfliktusai modernné és általános érvényűvé váljanak - mondta el Tarda Orsolya. A darab szereplői: Kovács Krisztián, Sárosdi Lilla, Horváth Sebestyén Sándor és Egyed Attila.

Néhány jelenet naturalizmusa miatt az előadást csak 16 éven felülieknek ajánlják, a darab azonban a meztelenség megmutatása mellett érzékeny emberismerettel és remek humorral ábrázolja az őrültnek tartott piktor alakját, aki életében egyetlen képet adott el, halál után viszont a világ egyik legnagyobb festőjének tartották.

A Szépművészeti Múzeum Van Gogh-kiállításához kapcsolódva tavaly felolvasószínházi formában már egyszer előadták a fővárosi múzeumban a darabot, akkor is Simon Balázs rendezésében.

Dunai Ferenc első darabját, A nadrág című vígjátékot a Vígszínház mutatta be 1962-ben Ruttkai Éva és Feleki Kamill főszereplésével. A magyar kultúrpolitika a darab bemutatását külföldieknek csak úgy engedélyezte, ha kihúznak belőle minden magyar vonatkozást. Az angol miliőbe helyezett szatírát Dunai tiltakozása ellenére Anglia négy színházában is játszották, majd a Broadwayn is műsorra tűzték.

Dunai a hatvanas évek végén elhagyta Magyarországot, mivel 1966-ban nem engedték bemutatni A kétfejű ember című új darabját és megfilmesíteni Várkonyi Zoltánnak írt forgatókönyvét, amely az
Öntudatos emberrablók címet kapta. Évtizedekre az Egyesült Államokban telepedett le, a Hungarian Comittee-ben titkároskodott, dolgozott az Amerika Hangjánál, darabjait angol és amerikai színházak játszották. Jelenleg Angliában él, az év néhány hónapját azonban Budapesten tölti.

A Várszínház 1993-ban mutatta be Párhuzamos pofonok című művét Ivánka Csaba rendezésében. Drámakötete 2006-ban jelent meg, amelyben a Van Gogh szerelme, A nadrág, Az asszony és pártfogói, A napernyő, a Kényes kor és a Jóval kezdett ki! című színművek olvashatók.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását