2024. május 16. - Mózes, Botond

Bolgár festőművész kiállítása nyílt

Gendova Miroljuba bolgár festőművész képeiből nyílt kiállítás hétfőn Budapesten, a XII. kerületi Művelődési Központban; a tárlatot Bulgária felszabadulásának 130. évfordulója alkalmából szervezte a kerületi önkormányzat, a Bolgár Kulturális Fórum Egyesüle
2008. március 4. kedd 08:05 - Hírextra

A kiállításon 19 figurális kompozíció látható, emberi figurák, arcok, kezek, portrék, melyek barátokról, ismerősökről készültek a kubizmust, a realizmust és az absztraktot ötvöző sajátos stílusban - mondta Gendova Miroljuba az MTI-nek.

Festményeinek olyan címeket adott, amelyek tágabb lehetőséget teremtenek az értelmezésre - mutatott rá a művész, példaként említve "Hűség", "Bizalom" és "Szerelem" című alkotásait.
A március 16-ig látogatható kiállítást Ikonomov Dimiter, a Bolgár Köztársaság magyarországi nagykövete nyitotta meg Bulgária oszmán uralom alóli felszabadulásának 130. évfordulóján, a rendezvény fővédnökségét Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere vállalta.

A bolgár nemzeti ünnepen rendezett megnyitón Sztojanov Georgi bolgár versekre írt kompozícióit hallhatta a közönség a fiatal zeneszerző vezényletével, valamint fellépett a Zornica folklór együttes is.
Gendova Miroljuba 1956-ban született Budapesten. Szófiában végzett művészeti gimnáziumot, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait. Mestereiként Sváby Lajos és Sarkantyu Simon festőművészeket említette. Posztgraduális képzésben a Magyar Iparművészeti Egyetem textil és gobelin szakán részesült. Fő alkotói területe a festőművészet, de ruhákat, ruha-kiegészítőket és dekoratív textilek is készít. Tagja magyar és bolgár alkotói szövetségeknek, elnökhelyettese a Bolgár Kulturális Fórumnak, több művészettörténeti anyagot és esszét írt.

Számos magyar városban volt már önálló kiállítása. Részt vett több csoportos kiállításon Magyarországon, Németországban, Svájcban, Kanadában és Bulgáriában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását