2024. május 18. - Erik, Alexandra

Bezártak az iskolák a por miatt

Az iskolák bezártak, a csipgyártó üzemekben pedig óvintézkedéseket vezettek be Dél-Koreában, ahova a hét végén Kína felől besüvöltött a tavaszi homokviharszezon első, sárgás porral mindent belepő szele.
2008. március 3. hétfő 18:52 - Hírextra

A februártól akár májusig hullámokban tomboló száraz szél a kínai Góbi-sivatagban kapja fel millió tonnaszám a homokot, amely a gyorsan fejlődő kínai ipari területekről rákkeltő anyagokat, például dioxint sodor magával a szomszédos Dél-Koreába és Japánba.

A gyerekekre különösen veszélyes, mert gyengébb az immunrendszerük - magyarázta egy oktatásügyi illetékes a félsziget déli csücskén fekvő Puszan városából. A "sárga homok" sokaknál fulladásos légzészavarokat okoz.

A dél-koreai hatóságok a hét végén léptették életbe a szezon első "sárgaporriadóját", hétfőn pedig az ország délkeleti régiójában figyelmeztették a szülőket, hogy ne engedjék ki a házból az általános iskolás vagy kisebb gyerekeket.

A mindennapi életre is bénítóan hat a levegőben szálló sárga porköd: a motorosoknak különösen figyelniük kell a csökkent látótávolság miatt. Az utcai árusok pedig műanyag terítőkkel védik a portékáikat.

A csipgyártó üzemekben különleges szűrőrendszereket kellett felszerelni, a dolgozókat pedig alaposan portalanítani kell, mert a beszivárgó finom por tönkreteheti mikroszkopikus technikával gyártott csipeket.

A vihar Japán egyes részeit is elérte. A meteorológiai jelentések szerint várhatóan keddre tombolja ki magát.

A koreai állami környezetvédelmi intézet adatai szerint a homokvihar következtében évente 165 (főként idősebb) dél-koreai leli halálát, és 1,8 millióan betegszenek meg. Az anyagi kár a becslések szerint megközelíti az évi hatmilliárd dollárt.

A japán környezetvédelmi miniszter a múlt hónapban tartott sajtóértekezletén azt kifogásolta, hogy míg Dél-Koreával kitűnő a kapcsolat és az együttműködés, a kínaiak államtitokként kezelik a természeti csapást.

"A sárga homokkal kapcsolatban nem igazán értem, hogy hogyan és miért kell államtitokként kezelni. A levegő nem áll meg az országhatároknál és a sárga homok is átmegy rajtuk. Úgy vélem, fontos lenne, hogy megosszuk az információkat" - hangsúlyozta a miniszter.

A három ország eredetileg közös kutatásokat kezdett a homokviharokkal kapcsolatban. A japánok a közelmúltban fel is tették kutatási eredményeiket és az előrejelzéseket az internetre, a kínai hatóságok azonban elzárkóztak ettől a nyilvánosságtól.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását