2024. április 26. - Ervin

Ötven éves a Marosvásárhelyi Rádió

Fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepelte vasárnap a magyar nyelvű Marosvásárhelyi Rádió, az eseményről szakmai konferencia és gálaműsor keretében emlékeztek meg az erdélyi városban.
2008. március 2. vasárnap 16:56 - Hírextra

 "Itt Marosvásárhely a 261 és a 330 méteres hullámhosszon, köszöntjük kedves hallgatóinkat" - így kezdte műsorát 1958. március 2-án reggel fél hatkor a román közszolgálati rádió területi stúdiójaként működő intézmény.

Borbély Melinda, a marosvásárhelyi területi stúdió főszerkesztő-helyettese az MTI-nek elmondta: a magyar szerkesztőség jelenleg 30 alkalmazottal működik, munkájuknak köszönhetően a rádió heti 50 órát sugároz magyar nyelven.

A stúdió csak négy megyében rendelkezik tudósítókkal, de az elmúlt évek technikai fejlesztéseinek köszönhetően Erdélyben Torockótól Sepsiszentgyörgyig, sőt még a Kárpátokon túl is figyelemmel lehet kísérni műsorait. A rádió országos médiapiaci részesedése 22,3 százalék, összesen 1,5 millió román és magyar hallgatót céloz meg.

Születése összefügg az 1956-os magyarországi forradalommal, ugyanis a román kommunista hatóságok azzal a céllal alapították meg a Marosvásárhelyi Tartományi Stúdiót, hogy ellensúlyozza a Szabad Európa Rádiót. A magyar nyelvű helyi adót hamar megkedvelték a Székelyföld nagy részét magában foglaló, hajdani Magyar Autonóm Tartomány lakói, ugyanis a műsorok elsősorban róluk szóltak.

"A hivatalosan megkövetelt tájékoztatás - adott esetben félretájékoztatás - mellett a szerkesztők és riporterek tudták, hogy a nemzeti értékek felkutatása és megmentése fontos feladat, sőt küldetés" - írta a marosvásárhelyi Népújságban az intézmény történetét összefoglaló Agyagási Levente, a rádió jelenlegi munkatársa.

Az elmúlt fél évszázadban a romániai magyarság jeles írói, publicistái szólaltak meg és jelentkeztek önálló írásaikkal, többek között Sütő András, Szász János, Beke György, Méhes György, Bodor Pál, Fodor Sándor, Huszár Sándor és Gálfalvi György.

Nicolae Ceausescu kemény diktatúrájának utolsó évei óhatatlanul kihatottak a rádióstúdió működésére is. 1985. január 12-én telefonon értesítették a szolgálatban lévő műszaki munkatársat, hogy azonnal szakítsa meg a műsort. Ez a rádióstúdió bezárását jelentette, amelynek szalagtárát az ország leghírhedtebb börtönébe, Jilavára szállították. Az értékes anyag jelentős része a rádió 1989. december 22-i újraindulását követően visszakerült Marosvásárhelyre.

A rendszerváltást követően a rádió német nyelvű szerkesztőséggel bővült, műsorai azóta folyamatosan három nyelven - románul, magyarul és németül - követhetők.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását