2024. április 28. - Valéria

Népszavazásra buzdít a Lungo Drom

A népszavazáson való részvételre és a három igenre buzdítottak a Lungo Drom Szolnokon megrendezett szombati kongresszusának felszólalói; a tanácskozáson újra Farkas Flóriánt választották meg a szervezet elnökének.
2008. március 2. vasárnap 07:03 - Hírextra
A fennállásának 18. évfordulóját ünneplő Lungo Drom tisztújító kongresszusán Farkas Flórián elnök megkerülhetetlen politikai tényezőként beszélt a szervezetről, melynek közgyűlésére 750 településről csaknem 1200 küldött érkezett a Tisza-parti városba.

Több párt és szervezet képviselője üdvözölte a megjelenteket. Elsőként Balogh Zoltán fideszes országgyűlési képviselő, a parlament emberi jogi bizottságának elnöke szólalt fel, rámutatva, mit tanult Farkas Flóriántól: at, hogy az egység megteremtése és megtartása a legfontosabb. A Lungo Drom értéket képvisel az egységével - tette hozzá.

Ezt követően Orbán Viktor levelét olvasta fel, aki a népszavazáson való részvételre kérte mindazokat, akik egyre nehezebb helyzetbe kerültek az utóbbi években. A szövetség fontosságát és a március 9-i voksolás felelősségét emelte ki mások között Lezsák Sándor a Nemzeti Fórum, Jakab István a Magosz, Hoffmann Rózsa, a KDNP és Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Szövetség képviseletében, majd Tarlós István, a Fidesz népszavazási kampányfőnöke következett.
Tarlós István azt mondta, vannak olyan politikai erők, akik csak választások előtt keresik fel a cigányságot, s közben "virtuális világot építenek az országban", melynek nemigen van köze a valósághoz. Mindennek a cigányság az áldozata, miközben esélyegyenlőségről beszélnek nekik - anélkül, hogy tennének valamit - tette hozzá. Pedig a cigányságnak nem pozitív diszkriminációra van szüksége, hanem tanulási lehetőségre, a hagyományok megőrzése mellett. "Ebben az országban a tatárjárás óta senki sem tudhatja, milyen vér folyik az ereiben. Egyetlen rendező elv, hogy mindannyian magyarok vagyunk, s közös összefogással tehetünk azért, hogy mindannyiunknak jobb legyen" - mutatott rá.

A felszólalók sorát záró Farkas Flórián hangsúlyozta, hogy a népszavazás a cigányság jelenét és jövőjét is meghatározza, de nem szabad elfelejteni - mondta -, hogy a cigány szavazatok nem eladók. "Azt mondják, hogy ez a népszavazás csak jelképes. Jó, akkor verjük meg jelképesen a kormányt!" - buzdította híveit.

Farkas Flórián a három igen fontossága mellett a társadalmi feszültségekről is beszélt. Szólt arról, hogy a cigányság egy része nem képes és nem akar alkalmazkodni a társadalmi normákhoz, s ezzel - mint mondta - a becsületes cigányoknak is ártanak. Úgy fogalmazott: ezért elhatárolódnak a cigányság "bajkeverő kisebbségétől, de elvárják ugyanezt a többségi társadalomtól is, hiszen ez lehet a közös jövő záloga".

Az elnök bejelentette, hogy a Lungo Drom új cigánypolitikai programot készített, mivel álláspontja szerint "új cigány-magyar társadalmi egyezségre" van szükség.

A Lungo Drom tisztújító kongresszusa egyedüli jelöltként, elsöprő többséggel választotta meg Farkas Flóriánt további öt évre elnöknek, ugyanakkor a 19 tagú elnökség közel fele kicserélődött.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását