2024. május 17. - Paszkál

Isztambuli magyar napok

Hortobágyi palacsinta, tökös-mákos rétes és jófajta magyar borok képviselik a többi között a Budapest találkozik Isztambullal című rendezvénysorozaton Magyarország ízeit az isztambuli Hilton Hotelben vasárnapig.
2008. február 25. hétfő 16:12 - Hírextra
A török nagyvárosban működő magyar főkonzulátus szervezésében kiállítást rendeztek a szálloda egyik termében egy Isztambulban élő magyar személy népi bútoraiból és más népművészeti tárgyakból.

A Magyar Turizmus Rt. Hungary, A Country to Visit (Magyarország - egy ország, amelyet látni kell) című idegenforgalmi filmjét folyamatosan vetítik a bejáratnál, a vendégeket népviseletes lány és fiú fogadja és Magyarországról szóló kiadványokkal látja el. Külön prospektus szól a magyarországi török emlékekről, köztük a budapesti Gül baba türbéjéről, amely a legészakibb török emlék Európában - mondta el az MTI-nek Blaumann Ferenc konzul.

Esténként a szálloda bejáratánál magyar cigánymuzsika fogadja a betérőket, majd vacsoraidőben az étteremben muzsikál ifjabb Vajda Gyula és négytagú zenekara. A konzul hozzátette, hogy a magyar cigányzenészek remek hangulatot csinálnak, a török vendégek nótáját is elhúzzák, egyszóval nagy a sikerük.

A magyar zene mellett kiváló a konyha is, Szabó Zsolt, a budapesti Westend Hilton séfje a törökök által kedvelt tejfölös, fokhagymás, paprikás ételeket készít, a libamájtól, a lencsesalátától a hortobágyi palacsintán és a csirkepaprikáson át a vadas marháig kínál finomabbnál finomabb étkeket. Desszertnek a többi között tökös-mákos és almás rétest, somlói galuskát és Gundel-palacsintát ajánl.

A pincérek magyaros mellényben szolgálnak föl, az asztalokat pedig magyar futó díszíti.

Valamennyit egy isztambuli török vállalkozó varratta meg, ajándékul a magyaroknak.

Székelyné Németh Erzsébet főkonzul meghívására az isztambuli Magyar Napok megnyitóján legalább négyszázan vettek részt, ott volt az isztambuli helyettes kormányzó, főkonzulok és más diplomaták, török gazdasági szervezetek vezetői és befolyásos üzletemberek - tette hozzá az isztambuli magyar konzul.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását