2024. április 26. - Ervin

Iráni szigorítás az emberi jogokkal szembemenve

Az Iráni Parlament olyan törvény elfogadását tervezi, amely emberi jogok tömegét sérti. A legfőképpen nyugtalanító bekezdés szerint halálbüntetés jár mindazokra, akik iszlámból egy másik vallásra térnek át. Ez nemcsak a bahá’iokat, hanem kereszténye
2008. február 25. hétfő 17:01 - Hírextra
"Az iráni büntető törvénykönyv tervezett módosítása ellentétes minden emberi jogi normával, beleértve azon nemzetközi egyezményeket, melyeket Irán is aláírt" – nyilatkozta 2008. február 22-én Bani Dugal, a Bahá’í Nemzetközi Közösség főképviselője az ENSZ-nél.

A törvénytervezet kiterjesztené a kormány hatáskörét az állítólagos országon kívüli biztonsági fenyegetésekre, jogalapot adva a már most is gyakorolt diszkriminatív intézkedésekre a bahá’iok és más kisebbségek ellen. Ugyanis a "vallási" és más bűntényeket olyan határozatlanul definiálja, hogy a kormány által kifogásolt összes csoport ellen felhasználható.

A vallási áttérésről szóló rész – amelyet hitehagyásnak vesznek –, azért különösen szigorú, mert halálbüntetéssel fenyeget bárkit, aki iszlám hitről más vallásra tér át és nem vonja ezt azonnal vissza. A szöveg a "Hadd" szót használja, amely félreérthetetlenül halálbüntetést ír elő rögzített büntetésként, ami nem változtatható, enyhíthető vagy törölhető. Halálos ítéletek születtek eddig is, melyeket végre is hajtottak, de a törvényben ez eddig nem szerepelt."

A törvény kiterjesztené a hitehagyást bármilyen nem mohamedánra, akinek egyik szülője iszlám hitű volt a fogantatás időpontjában. Így például egy mohamedán és egy keresztény gyermeke, aki kereszténységet választja, hitehagyónak minősül a törvény szerint és ezért kivégzendő.

Másik aggodalomra okot adó rész szerint a "biztonsági" törvényt kiterjesztenék az országhatáron túlra, kiszolgáltatva az Iránon kívül lakókat a kormány kezébe. A törvénytervezet 112. bekezdése "kormányellenes, függetlenségellenes és az ország belső és külső biztonsága" elleni lépésekről szól. Mivel a ‘biztonság’ fogalmát nem definiálja a törvény, minden annak számíthat.

A fejleményekkel kapcsolatban az Európai Unió elnöksége nemrégen aggodalmának adott hangot a bahá’í közösség helyzetéről Iránban. "Az EU komoly aggodalmát fejezi ki az etnikai és vallási kisebbségek romló helyzete, különösen a bahá’í helyzet miatt" – olvasható az EU Elnökség 2008. február 7-i nyilatkozatában. "A mértékadó európai politikusokat nyugtalanítja a folyamatos iráni diszkrimináció, és az egyes vallási csoportok tagjainak bántalmazása, beleértve diákok eltanácsolását egyetemekről és főiskolákról, foglalkoztatásuk korlátozását, valamint az iráni média bahá’í ellenes lejárató kampányát."

A háromszázezres bahá’í közösség Irán legnagyobb vallási kisebbsége, létszámuk meghaladja az ottani keresztényeket és a zsidókat együttvéve.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását