2024. május 16. - Mózes, Botond

Kiállítás a "sápadt orrocskákról"

A háborúk után holland és belga családok fogadtak be megárvult vagy legyengült magyar gyermekeket átmeneti időre; a külföldön "sápadt orrocskák" néven elterjedt gyermekmentő akcióról szóló csaknem kétszáz megindító dokumentumból Gyermekvonatok címmel pént
2008. február 22. péntek 15:56 - Hírextra

Kígyós Erzsébet, a kiállítás ötletgazdája és szervezője a megnyitó előtt az MTI-nek elmondta: az első és második világháború, valamint az ,56-os forradalom után a protestáns egyházi akciónak köszönhetően csaknem hatvanezer magyar gyermeket fogadtak be a holland és belga családok hosszabb-rövidebb időre.

A legyengült gyermekek csaknem három napot vonatoztak, mire megérkeztek a családokhoz, és érkezéskor orrukat kíváncsian odanyomták a vonat ablakához; a befogadókban ez a kép maradt meg - tette hozzá a Hollandiában elterjedt "sápadt orrocskák" elnevezéssel kapcsolatban.
A LOW holland-flamand kulturális fesztivál keretében szervezett tárlaton több száz levél, fénykép és egyéb dokumentum idézi fel azt az időszakot, amely több ezer magyar gyermek számára jelentett túlélési lehetőséget, életre szóló élményt és generációkon átívelő, máig élő kapcsolatot - közölte Kígyós Erzsébet.

A magyar gyermekek szüleiknek és testvéreiknek nevezték a befogadó holland vagy belga család tagjait, holott gyakran még a város nevére sem emlékeztek, csak arra, hogy "meleg volt és kakaóillat" - idézte fel.

A magyar, holland, illetve egyházi levéltárakból hónapokon át gyűjtött dokumentumok között az utazó gyermekeket kiválasztó püspökhöz szóló könyörgő levelek, kint készült fényképek, a gyerekek nevét tartalmazó listák láthatók.

Helyet kapott Ata Kandó magyar származású holland fotóművész azon plakátja is, amelyen a "Segítsd a magyar gyermekeket!" felirat mellett megrendítő fotó látható az 1956 után menekülő magyarokról.

"Az egyházak felhívására holland és flamand családok ezrei vállalták, hogy néhány hónapra magukhoz vesznek egy-egy megárvult vagy legyengült egészségű kisfiút vagy kislányt a háborútól meggyötört Magyarországról. A gyermekek általában 4-5 hónapot töltöttek nevelőszüleiknél, de számtalan közülük 2-3 évig maradt, és sokakat örökbe is fogadtak. A gyermekek nagyszerű kapcsolatteremtőnek bizonyultak; a következő évtizedek tanúsága szerint többet tettek a holland-magyar kapcsolatok szorossá válásáért, mint a hivatásos diplomaták - olvasható a kiállítás összegzésében.

A Gyermekvonatok című kiállítás a Szabó Ervin Könyvtár Kis Galériájában március 14-éig tekinthető meg. A tárlathoz kapcsolódóan olyan internetes honlapot indítanak, amelyen az egykori befogadó szülők és a vendégeskedő magyar gyermekek, illetve leszármazottaik újra egymásra találhatnak - mondta Kígyós Erzsébet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását