2024. április 27. - Zita

ORTT: Számos tennivaló maradt

Kiegyensúlyozottabbá vált a médiahatóság működése, tovább emelkedett a színvonal, de több lényeges ponton nem sikerült eredményt elérni - értékelte mandátumának végén az elmúlt négy évet Kovács György, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke
2008. február 21. csütörtök 08:23 - Hírextra

"Egyensúlyi állapot alakult ki a lehetőségek - a pályázati pénzek, frekvenciák - elosztása terén" - mondta, hozzátéve, hogy "a normális működés felé" mozdult el a szervezet.

Kovács György megjegyezte, ha az országgyűlés nem is fogadta be médiatörvény-tervezetüket, az ORTT-nek jelentős szerepe volt abban, hogy végre napirendre került a több mint egy évtizede elfogadott jogszabály újrafogalmazása.

"Az ORTT belekerült abba a csapdába, amelyet szinte gyárilag készített elő a törvény: egy átpolitizált szervezetre hárult minden olyan probléma, ami a bizonytalan, sajátosan alakuló szabályozás magában rejtett. Ahogy minden, a jogszabály megváltoztathatatlanságából fakadó probléma is a médiahatóság fejére hullott vissza" - mondta, hozzátéve, ez a helyzet gyakorlatilag zsákutcába szorította a testületet.

Kudarcként említette, hogy - noha az ORTT és a Műsorszolgáltatási Alap közötti párhuzamosságokra egy számvevőszéki vizsgálat rámutatott - a testület nem állt az általa a helyzet rendezésére kidolgozott javaslat mellé; "sokan azt gondolták, talán nem szeletenként kellene a médiatörvényt megváltoztatni" - vetett fel egy lehetséges indokot az elnök.

Szintén fiaskóként említette, hogy nem sikerült keresztülvinnie a testületen egy átlátható és nyilvános szankcionálási gyakorlat, "egy belső Btk." megalkotását, mivel a testületi tagok "inkább meg kívánták őrizni azt a mozgásteret, amely - ez látható egyes büntetések esetén - a mai napig él a rendszerben".
Kovács György szerint mielőbbi felülvizsgálatra szorul a médiatörvény szankciórendszere, mert például ha egy "frissen" országossá minősített műholdas műsorszolgáltató esetében kiszabható maximum egymillió forintos bírság miatt jobban megéri leróni az akár minden egyes nap elmaradásért kirótt büntetést, mint főműsoridőben híradót sugározni.

Arról, hogy mind több, jellemzően Magyarországon sugárzó csatorna működik külföldi bejegyzéssel, a médiahatóság első embere úgy nyilatkozott, nem tartja ördögtől valónak, ha egy társaság kihasználja az uniós jogszabályokban rejlő lehetőségeket, de olyan viszonyokat kellene teremteni a hazai piacon, hogy a cégek ne akarják kivonni magukat az iteni joghatóság alól.
Az ORTT-tagok és az elnök mandátuma is március 29-én jár le.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását