2024. április 27. - Zita

Lélegeztető gépen a műszíves

Fokozatosan stabilizálódott a műtétet követő 24 órában az első magyarországi műszíves állapota, már felébredt, kezet szorít, de még lélegeztető gépen van - mondta az MTI-nek Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinika Kardiológiai Inte
2008. február 17. vasárnap 07:09 - Hírextra
A súlyos állapotban lévő, szívátültetésre váró 58 éves férfibeteg kapta meg elsőként Magyarországon a keringéstámogató eszközt, hétköznapi nevén a műszívet, ami egy sebészi úton beültetett mechanikus pumpából áll.

A pénteki beültetés utáni vérzés fokozatosan csökken, gyógyszeresen kezeljük a beteget. A műszív jól támogatja a keringést - mondta a szakember.

Merkely Béla ugyanakkor elmondta azt is, hogy egy nagyon bonyolult, komoly beavatkozás-sorozat első lépésén vannak túl, melynek célja a majdani sikeres transzplantáció.

A műszív beültetését csak nagyon súlyos szívelégtelenségben szenvedő betegeken végzik el. Abban az esetben van szükség erre a műtétre, ha a keringés már nem tartható fenn gyógyszerrel vagy egyéb mechanikus módszerrel. Évente négy-öt ilyen beavatkozásra kerülhet sor. A műszív nem pótolhatja a transzplantációs műtétet, de jelentősen javítja a betegek túlélését a szívátültetésig.

Ez a beavatkozás költséges és ritka. Az 58 éves férfinak az utóbbi hetekben drámaian romlott az állapota, napjai voltak hátra, de az orvosok most már bíznak abban, hogy a műszívvel megvárhatja a transzplantációt.

A mesterségesen fenntartott keringés mellett a beteg mobilizálható, vagyis idővel, a betegágyat elhagyva, képes alapvető teendőit ellátni maga körül, így nagyobb eséllyel tudja megvárni a hetek vagy akár hónapok múlva érkező donorszívet.

Az orvosok elmondták, hogy eddig azért nem alkalmazták ezt az eljárást, mert nem volt rá pénz, illetve nem volt megfelelően felkészült orvoscsapat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását