2024. április 27. - Zita

Rózsával a szegénység ellen

Vásároljon fejlődő országban nevelt rózsát szerelmének, hogy csökkenjen a szegénység - tanácsolja a brit kormány. Csak hazai virágot vegyen, hogy ne nőjön a környezetszennyezés - mondják zöld aktivisták.
2008. február 15. péntek 06:42 - Hírextra

Már hatszázezren menekültek el Kenyából a decemberi elnökválasztás után kirobbant zavargások elől, és legalább ezren meghaltak. Közben eljött Bálint nap, az év egyik legfontosabb napja a kenyai rózsatermelők számára. A kelet-afrikai országban 100 ezren dolgoznak virágkertészetben, a szektor közvetve 2 milliós tömeget tart el.

"A kenyai farmerek a válság kellős közepén is keményen dolgoztak, hogy a virágok február 14-re rendben megérkezzenek. Mindenki segíthet nekik, ha Bálint napján kenyai rózsát ajándékoz szerelmének" - mondta a BBC-nek Douglas Alexander nemzetközi fejlesztési ügyekért felelős államtitkár.

A kormány szerint a munkahelyteremtést és a szegénység elleni harcot is segíti, aki a szerelmesek napján fejlődő országban nevelt virágot vesz.

Például különleges hosszúszárú rózsát Tiraszpolból egy igazán nem is létező állam, a Moldovától orosz támogatással 1992-ben elszakadt de nemzetközileg el nem ismert Dnyeszteren túli Köztársaság fővárosából.

Tiraszpol peremén 2007 ősze óta holland szakértelemmel egy hektárnyi nagyságú üvegházban húsz különböző fajtájú rózsát nevelnek. Klímájánál fogva a virágszakértők úgy értékelik a térséget, mint különösen értékes virágok termesztésére alkalmas területet.

A transznisztriai rózsa különlegessége az akár egy méter hosszúra is megnövő szára. Az üvegházban jelenleg 76 ezer szál rózsát növesztenek az ezerszáz lámpa által ontott melegben és naponta átlag háromezer ötszázat vágnak le.

A fair trade, a méltányos kereskedelem és az etikus fogyasztói magatartás ugyanakkor ütközik a környezetvédelem ugyancsak nemes eszméjével. Igaz persze, hogy a kenyai kertészetekből kevesebb széndioxid kerül a levegőbe, mint a hollandiai üvegházakból, de a rózsát a fél világon át kell szállítani Nagy-Britanniáig - mondják környezetvédők, akik az őshonos, helyben termelt növényeket ajánlják.

A The Times honlapján megjelent Bálint-napi környezetvédelmi tanácsadó szerint remek, hogy "lehet kapni fair-trade virágot, de a kenyai Naivasha-tónál folytatott intenzív virágtermesztés már meg is billentette az ökológiai rendszer egyensúlyát, tönkreteszi a talajt és szennyezi a vizet, ami éppen elég aggasztó ahhoz, hogy a kenyait javasoljuk a rózsaszezon előtt rózsára vágyó brit fogyasztónak."
A Valentin-napi virágdilemma legjobb megoldása a Timesonline szakírója szerint a konyhában van: "Főzzön valami finomat párjának - persze helyben termelt, organikus alapanyagokból -, ez sokkal nagyobb figyelmesség, mint az a csokor rózsa, amelyet fél pillanat alatt vásárol a sarkon."

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását