2024. május 17. - Paszkál

Nem tiltották ki a Magyar Gárdát

A Magyar Gárdát nem kérte fel a Horthy Miklós Társaság a múlt vasárnapi szentmise megrendezésében való közreműködésre a Szent István Bazilikában, ahogy a katolikus egyház vezetése a gárdát nem tiltotta ki onnan a ceremónia előtt - tolmácsolta Szabó Géza,
2008. február 15. péntek 23:22 - Hírextra

A Horthy Miklós Társaság elnökhelyettese, Tóthpál Tamás a közleményben cáfolta egyes honlapok állításait, miszerint a Magyar Gárda tagjainak bárki is megtiltotta volna a ceremónia kezdete előtt a prímási hivatalból az eseményen való részvételt.

A közlemény ugyanakkor elismeri, hogy a gárda egyes tagjai egyenruhában, de nem katonai alakzatban vettek részt a szertartáson, áldoztak is.

A Horthy Miklós Társaság elnökhelyettese ezzel együtt közvetítette Horthy Miklós menyének, Horthy Istvánnénak a véleményét, miszerint az egykori kormányzó személyét "kegyeletből se tegyék aktuálpolitikai események részesévé", mert ő "minden magyar állampolgár államfője volt (...) párt hovatartozás nélkül."

Tóthpál Tamás hozzátette: a templomban Horthy Miklós egykori kormányzó halálának 51. évfordulójára rendezett szentmisén - ahogy a többi hasonló rendezvényen - nem volt megengedett a katonai és a pártpolitikai megnyilvánulás. Közleményében kitért arra, hogy a katolikus egyházi személyiségek számára a nyilvános pártpolitizálás ugyancsak tiltott.

A Magyar Gárda többek között a Budapest V. kerületi református Hazatérés Templomában tartott rendezvényeken rendszeresen megjelenik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását