2024. április 26. - Ervin

Kitört a Tátrában a sajtszabadság

Elcsitult a Tátra dús füvű legelőin vívott lengyel-szlovák sajtcsatazaj: az Európai Unió hivatalosan is eredetvédelemben részesítette az oscypek márkájú lengyel sajtot.
2008. február 15. péntek 10:37 - Hírextra
A Tátra lengyel oldalán mindössze néhány falucskában - ott azonban már több mint négyszáz éve - készítik ezt a sajátos ízű, kissé gumiszerű, ámde füstölt sajtfélét, hagyományos, kézi eljárással, mégpedig alapvetően pasztőrizálatlan juhtejből. Maximum 40 százalékban képezheti az alapanyagot a tehéntej.

A kéklő hegyek túloldalán, Szlovákiában szintén gyártanak valami hasonlót, de azt gépesített módon sajtgyárban, és - ami a legfontosabb - az alapanyag akár 80 százalékát is elérheti a tehéntej aránya.
A lengyelek 2007 elején kérték a brüsszeli bizottságtól, hogy vegye fel az eredetvédelemben részesített termékek közé az oscypeket - abba az illusztris társaságba, ahol például a francia roquefort vagy az olasz gorgonzola is található. Ezzel azt kívánták elérni, hogy csak azt a sajtot lehessen oscypek néven forgalomba hozni, amely ténylegesen a néhány lengyel falucska valamelyikében készült.

A szlovákok - vétójogukkal élve - hónapokon át akadályozták a döntés, mígnem végül beadták a derekukat. Jan Janczy, a lengyel juh- és kecsketartók szövetségének vezetője szerint a jelenleg a boltokban oscypek néven kapható sajt 70 százaléka nem érdemli meg ezt a nevet, és az uniós döntés nyomán most majd javulhat a helyzet. Azt mondja, a Szlovákiában gyártott termék szlovák neve még így is sokkal kevésbé különbözik a lengyel sajt nevétől, mint amennyire minőségben elmarad attól. A szlovákok ugyanis ostiepoknak nevezik ezt a fajta sajtot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását