2024. május 17. - Paszkál

Tolkien örökösei bíróságon

Bírósághoz fordultak J.R.R. Tolkien örökösei, akik mindeddig egy petákot sem kaptak a mesés hasznot hozó A Gyűrűk Ura-filmtrilógia nekik járó részesedéséből.
2008. február 13. szerda 07:47 - Hírextra

A Tolkien Trust elnevezésű brit jótékonysági alapítvány, amely a neves író hagyatékát kezeli, a HarperCollins kiadóval (a regényfolyam első publikálójával) karöltve 150 millió dolláros (mintegy 27 milliárd forintos) kártérítési pert akasztott a New Line Cinema filmstúdió nyakába hétfőn egy Los Angeles-i bíróságon. A felperesek emellett pénzbüntetés kirovását is kérték, és ami még fontosabb, egy olyan határozat meghozatalát, amely ideiglenesen felfüggesztené a New Line Tolkien munkáit érintő minden jogát. Utóbbi azért kardinális kérdés, mert a stúdió épp most készíti elő A hobbit forgatását.

A Gyűrűk Ura és A hobbit című Tolkien-regények megfilmesítésének jogát eredetileg a United Artists vásárolta meg 1969-ben. A szerződésben 7,5%-os részesedést biztosítottak a befolyó haszonból az alapítványnak. A jogok később többször gazdát cseréltek, előbb Saul Zaentz szerezte meg a Miramax stúdiónak, végül a New Line birtokába kerültek, s a filmvállalkozás hatalmas kasszasikerként könyvelhette el a Peter Jackson rendezésében elkészült eposzt.

A Gyűrűk Ura három epizódja, A Gyűrű Szövetsége (2001), A két torony (2002) és A király visszatér (2003) a becslések szerint világszerte összesen 6 milliárd dollárt (közel 1082 milliárd forintot) hozott a New Line konyhájára.

"A New Line új értelmet adott a 'kreatív könyvelés' kifejezésnek. Képtelen vagyok felfogni, hogy a csudába magyarázza meg a bíróságnak a New Line, hogy bár ezek a filmek a szó szoros értelmében milliárdokat jövedelmeztek, a szerző örökösei, akik részesedésre jogosultak a bevételből, egyetlen fillért sem kapnak" - ágált Bonnie Eskenazi, az alapítvány amerikai jogi képviselője a kereset benyújtásakor.

A Tolkien Trust brit jogásza közleményben hozta nyilvánosságra, hogy mindeddig türelmesen keresték az ügy peren kívüli megoldását, s most azért szánták el magukat a pereskedésre, mert "a New Line nem hagyott más lehetőséget" számukra.

A alapítványt jelenleg az író Nagy-Britanniában élő, immár hetvenes és nyolcvanas éveiben járó két sarja irányítja. Sok jótékonysági szervezetet támogatnak, például gyermekmentő alapítványt vagy dárfúri segélyszervezetet, de a rákkutatásra is költenek.

A New Line nem először jár a bíróságon A Gyűrűk Ura miatt. Saul Zaentzen, a korábbi filmjoggazdán kívül Peter Jackson is beperelte őket még 2005-ben, mert szerinte megrövidítette a cég. Az ügy tavaly decemberben végül elrendeződött, s a stúdió bejelentette, hogy Jackson megkapta 2011-re tervezett A hobbit produceri feladatait.

Már ha ezek után elkezdhetik a munkát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását