2024. május 20. - Bernát, Felícia

Nincs különbség a nemzetek között

A világ teljes lakosságának 9,2 százaléka fontolgatta már az öngyilkosságot és három százaléka kísérelte meg - vált ismertté az öngyilkos viselkedést vizsgáló eddigi legnagyobb tanulmányból.
2008. február 7. csütörtök 15:07 - Hírextra

Míg országról országra változik annak százalékos aránya, hogy hányan gondoltak már öngyilkosságra, addig az általános kockázati tényezők - női nem, alacsonyabb végzettség, fiatalabb kor, házastárs nélküli élet és mentális problémák - azonos a 17 vizsgált nemzetnél.

A mentális egészség felmérése az Egészségügyi Világszervezet (WHO) égisze alatt zajlik. Négyszemközti beszélgetéseken gyűjtenek a szakemberek adatokat összesen 28 országban.

A British Journal of Psychiatry szaklap februári számában közzétett tanulmányban 84 850 felnőtt adatait összesíti a cambridge-i Harvard Egyetem munkatársa, Matthew K. Nock és csoportja.
Az öngyilkos gondolatok a új-zélandiak között voltak a leggyakoribbak, 15,9 százalék, szorosan mögötte az Egyesült Államok következik a maga 15,3 százalékos arányával. Legkevésbé az olaszokat kínozzák öngyilkos gondolatok (3 százalék), a tett tervezési aránya is alacsony (0,7 százalék) és a megkísérelt öngyilkosság is (0,5 százalék). Viszonylag ritka az öngyilkos viselkedés Kínában és Nigériában is.

Az öngyilkossági késztetés aránya nem volt összefüggésben azzal, hogy gazdag, vagy szegény országban vizsgálódtak.

A gazdagabb országokban a hangulatzavarok jelentették a fő kockázati tényezőt, míg a szegényebb népeknél az indulati kontroll zavarai álltak gyakrabban a háttérben.

Érdekes összefüggés, hogy az öngyilkos gondolatok első megjelenése utáni egy évben történt a legtöbb öngyilkossági kísérlet.

Nock és munkatársai a jövőben olyan lehetséges védőfaktorokat vizsgálnak, mint a lelki és szociális támogatás, abban a reményben, hogy hatékony stratégia dolgozható ki az öngyilkos viselkedés megelőzésére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását