2024. május 18. - Erik, Alexandra

Ha szombat, akkor tangó

Milongákat és tangókat játszik a fúvósokkal és ütősökkel kiegészülő Quartett Escualo szombaton az Óbudai Társaskörben. Az együttes Del Angel című, nemrég megjelent CD-jéről is idéz az esten - tájékoztatta Ács Péter, az együttes alapítója szerdán az MTI-t.
2008. február 6. szerda 22:24 - Hírextra

Az Európában, sőt az egész világon egyre népszerűbb Astor Piazzolla-művek stílusa a populáris tánczenében, a tangóban gyökerezik. Az általa létrehozott Nuevo Tango érdesebb, feszültebb, drámai hangütésével az elmúlt évtizedekben erősen bevésődött a zenehallgatók emlékezetébe.

A Quartett Escualót - Ács Péter (nagybőgő), Deli Zsolt (harmonika), Kerek István (hegedű és brácsa) és Mayer Albert (gitár) együttesét - is ez az érdekes zenei világ hívta életre. A klasszikus iskolán nevelkedett előadóművészek a szokatlan hangszer-összeállításnak köszönhetően egyedülálló módon nyúltak a szerző műveihez, a hangszereléstől kezdve egészen a megszólalásig csiszolták, alakították a darabokat.

Ács Péter közlése szerint a szombati koncerten két fúvóssal - Szoucsek Szilveszterrel (klarinét) és Váczi Dániellel (szaxofon) - valamint két ütőssel - Kovács Tamással és Schlanger Tamással - lesz gazdagabb a hangzás.

Az együttes alapítója megjegyezte: törekszenek arra, hogy a hangzásuk változatos legyen, a nyáron Wiedemann Bernadett mezzoszopránnal terveznek egy fellépést, és szívesen dolgoznának egy komolyzeneileg képzett DJ-vel is.

A Quartett Escualo repertoárját elsősorban Astor Piazzolla argentin zeneszerző, harmonikás művei adják, de az együttes szívesen tűz műsorára kortárs zenedarabokat is. A mintegy öt évre visszatekintő történetük során programjuk folyamatosan bővült, stílusuk számos hazai és külföldi fellépésen csiszolódott.

Játszottak a Sziget fesztiválon, a Művészetek Völgyében, a Hétrét Fesztiválon Őriszentpéteren, a Zempléni Fesztiválon, valamint meghívást kaptak a Hídünnepre, a Budapesti Búcsúba és a Budapesti Tavaszi Fesztiválra; ezen kívül több önálló koncertet adtak és rádiófelvételt is készítettek.
Az olaszországi Castelfidardóban rendezett Nemzetközi Piazzola Versenyen 2004-ben kategóriagyőztesként végeztek. A hazai sikert a 2006-os év hozta meg a számukra, ekkor nyerték meg a Budapesti Tavaszi Fesztivál által indított Fringe Fesztivál fődíját.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását