2024. április 30. - Katalin, Kitti

Rendkívül élénk idén az Északi Fény

Szokatlanul ragyogónak és élénknek írták le az idei Északi Fényt az izlandi fővárosba látogató turisták - közölte az izlandi IS televízió. A szigetországba turisták ezrei érkeznek minden év elején és végén, vagyis télen, hogy gyönyörködjenek a jelenségben
2008. február 4. hétfő 08:03 - Hírextra

Tiszta levegője miatt az Aurora Borealis-t teljes szépségében lehet megnézni Izlandon. A mostani hétvégén azonban még a megszokottnál is ragyogóbb volt az éjszakai égbolt fényjátéka.

Az északi fény a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe hatoló töltött részecskék okozta időleges fény­jelenség. Nevét a római hajnalistennőtől, Aurora-ról kapta. Kétféle sarki fény van: az északi (borealis), és a déli (australis).

A jelenség lényege, hogy a túlnyomó részt a Napból származó töltött récsecskék, vagy a Naprendszeren kívülről érkező részecskék a földi mágneses pó­lusok körüli tartományban bejutnak a légkörbe. A részecskék üt­köznek a légkör atomjaival, ionizálják és gerjesztik az atomokat, a gerjesztett atomok pedig fénykisugárzással térnek vissza alapállapotukba.

A színkép látható tartományában elsősorban az oxigén zöld és vörös, valamint a nitrogénmole­kulák kékesibolya vonalai jelentkeznek, de a sarki fény az ultraibolya tarto­mányban is erős. A leggyakrab­ban 100 km magasságban keletkezik.

Forrás: hirado.hu/Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását