2024. május 16. - Mózes, Botond

Fényfürdőben a belváros

Kétszáz kilométernyi fényfűzérrel díszítették fel az idei karácsonyi ünnepekre a fővárost. Demszky Gábor főpolgármester és a VI., a VII. és a VIII. kerület vezetője szerdán kapcsolták fel jelképesen a belvárosi díszkivilágítás nagy részét. A január 7-ig t
2007. november 28. szerda 20:15 - Hírextra
Demszky Gábor főpolgármester a VI., a VII. és a VIII. kerület vezetőivel a kerületek más-más pontján közösen kapcsolták be az ünnepi díszkivilágítást Budapesten szerda délután. A főváros karácsonyi fénydekorációjához kétszáz kilométer fényfűzért használt fel a díszítést végző cég. Ezen a hosszon egyébként kétmillió izzó világít, ennek fele a belvárosban - mondta a Független Hírügynökségnek Hotváth Lajos, a Budapesti Dísz- és Közvilágítás Kft. igazgatója. Hozzátette: a január 7-ig tartó karácsonyi díszkivilágításhoz szükséges áram száz családi éves fogyasztásának felel meg.

A fényfűzéreken kívül különböző motívumok is, mint a gyetrya, harang, csengettyű, agyalka, hold is világítanak majd a tereken, oszlopokon. Ezzel kapcsolatban Horváth Lajos kiemelte: sokkal nagyobban lettek az oszlopra szerelt formák, gyakori a másfélszer 2-3 mérteres dísz is.

A fénydekoráció körülbelül kétszáz millió forintba kerül. Ennek felét a főváros, a többit a kerületek finanszírozzák.

A hagyományosnak mondható belvárosi kerületeken kívül az V., a XI., az I., a XII., a III. és a XXIII. kerületben is lesz ünnepi fénydekoráció, igaz nem ezen a napon kapcsolják be. A fővárosban például a Szabadság tér, a Batthyány tér, a Clark Ádám tér, a Bartók Béla út, a Tétényi út, a Feneketlen tó környéke, a Grassalkovics út és a Hősök tere borul majd fényárba az ünnepek alatt.

A karácsonyi díszkivilágítás január 6-án este még látható, de következő naptól - vízkereszttől - már nem működnek - közölte a cég vezetője.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását