2024. május 19. - Ivó, Milán

Közönségtalálkozót tartanak

Közönségtalálkozót tartanak a Mit csinál a kongresszus? című előadás után pénteken a fővárosi Katona József Színházban - tájékoztatta a teátrum sajtótitkára hétfőn az MTI-t.
2008. február 4. hétfő 16:56 - Hírextra

A beszélgetésen jelen lesz Ascher Tamás rendező és az előadás színészei is - közölte Wéber Edina.
Ödön von Horváth darabját 2007. december 14-én mutatta be a Katona József Színház. A történetet, melynek keretét a prostitúció elleni harc kongresszusa adja, első színdarabjai között 1929-ben írta a szerző. Ez a korai darabja az utolsó volt az áttörés, a nagy sikerek előtt.

"Ödön von Horváth szereplői kisemberek, kisstílű gazemberek, akik megpróbálják kihasítani a magukét egy cinikus, haszonelvű társadalomból. Egy pillanatra belekeverednek a politikába, amelyet jelen esetben a prostitúció elleni harc kongresszusa képvisel" - írta a darabról korábban Wéber Edina.

A Katona József Színház előadásában Ferdinand szerepében Keresztes Tamást, Schminkeként Hajduk Károlyt, Luise Gift szerepében Ónodi Esztert láthatja a közönség, a Kisasszony alakját Tenki Réka, Alfred figuráját Kocsis Gergely formálja meg.

A darabban többek között Máté Gábor, Bezerédi Zoltán, Szacsvay László, Rezes Judit, Vajdai Vilmos, Bán János, Ujlaki Dénes is szerepel. A díszlet Khell Zsolt, a jelmez Szakács Györgyi munkája, a darabot Gáli József fordította.

Ödön von Horváth 1901-ben született Fiumében. Belgrádban, Budapesten, Pozsonyban, Bécsben és Münchenben nőtt föl. "Tipikus régi osztrák-magyar keveréknek" nevezte saját magát, magyar névvel és német anyanyelvvel.

Végül Berlinben telepedett le, itt írta és itt mutatták be legismertebb darabjait: 1931-ben tűzték műsorra a Mesél a bécsi erdőt és 1932-ben a Kazimir és Karolinét. 1933-ban Hit, remény, szeretet című művét nem engedték bemutatni Berlinben, ezért elhagyta Németországot és Bécsbe költözött. Az 1938-as Anschlusst követően Párizsból Amerikába szeretett volna emigrálni, de az indulás előtti este egy nagy viharban leszakadt faág halálosan megsebezte.

Bár Ödön von Horváth a monarchia szétesése után is magyar állampolgár maradt, tizennyolc darabját és három regényét német nyelven írta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását