2024. május 2. - Zsigmond

Kétmillió eurót nyert a színház

Összesen mintegy kétmillió eurót, vagyis állami és önkormányzati támogatásának csaknem másfélszeresét nyerte el a kultúrák közötti párbeszéd európai éve kapcsán kiírt pályázaton és a Három város, három régió címmel meghirdetett uniós pályázaton a zalaeger
2008. január 17. csütörtök 19:06 - Hírextra

Stefán Gábor elmondta, hogy a színház működését az állam 256 millió forinttal támogatja, az önkormányzatok pedig - 40 százalékban a megyei, 60 százalékban a városi - összesen 123 millió forinttal járulnak hozzá költségvetésükhöz.

Az éves támogatásuk csaknem másfélszeresét kitevő uniós pályázati összeget a színház a nemzetközi kapcsolatok kiépítésére, valamint az egyes programokhoz szükséges technikai eszközök beszerzésére használhatja fel - tette hozzá az igazgató.

Stefán Gábor felidézte, hogy a nemzetközi kulturális kapcsolatokat támogató interkulturális pályázatot - a 2008-ra meghirdetett kultúrák közötti párbeszéd európai évéhez kapcsolódva - tavaly írta ki az Európai Parlament. A tavasszal kezdődő egyéves programsorozat keretében, amelynek megvalósítására összesen 1 millió 855 ezer eurót nyertek el, szakmai konferenciákat rendeznek, külföldi előadásokat fogadnak és vendégjátékokat mutatnak be Európa több országában.

A „Három város, három régió” pályázaton a zalaegerszegi színház a brüsszeli Nemzeti Színházzal és a palermói Maximus Színházzal közösen nyert összesen 800 ezer eurót. A program keretében a résztvevők saját városuk és régiójuk kulturális hagyományait, sajátosságait mutatják be, ismertetik meg egymással.

Stefán Gábor szerint a pályázati sikerek nagyrészt a teátrum népszínházi programjának köszönhetőek. A társulat 2007-ben szinte valamennyi előadáson telt házzal játszott - hangsúlyozta az igazgató.

Az idei évadban Shakespeare III. Richárd című drámája mellett a Valahol Európában című film musicalváltozatát és Vajda Anikó-Vajda Katalin Villa Negra című komédiáját is játsszák, valamint bemutatják Huszka Jenő-Szilágyi László Mária főhadnagy című nagyoperettjét. A hagyományos előadásokon túl iskolaszínházi előadásokat és falujárást is rendeznek.

Stefán Gábor megjegyezte, hogy az uniós pályázatokon való részvételre az adott lehetőséget, hogy a színházat a Római Nemzeti Színház javaslatára 2007-ben egyéves próbaidőre felvették az Európai Színházi Unióba. Ez alatt az idő alatt lehetőség van a kapcsolatépítésre, a kapcsolatteremtésre - mutatott rá Stefán Gábor, megjegyezve, hogy a jövő évad kezdetére eldől, a színházat alkalmasnak tartják-e a végleges tagságra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását