2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Hullámtörés a színházban

Lars von Trier nagy vihart kavart, kultikus filmje nyomán készült a Hullámtörés című darab magyar színházi változata, amelyet január 26-án, szombaton mutatnak be a Magyar Színházban, a Sinkovits Imre Színpadon, Guelmino Sándor rendezésében - tájékoztatta
2008. január 15. kedd 20:20 - Hírextra

Vivien Nielsen darabjának magyar színházi változatát az 1996-os dán film nyomán Guelmino Sándor és Gecsényi Györgyi írta.

A csak felnőtteknek szóló előadás két főszerepét Soltész Bözse (Bess) és Fillár István (Jan) játssza. Színpadra lép továbbá Benkő Nóra, Béres Ilona, Sipos Imre, Szélyes Imre, Mihály Pál, Jegercsik Csaba színművész, valamint Gémes Antos egyetemi hallgató. A dramaturg és fordító Gecsényi Györgyi, a díszlet Szlávik István munkája, a jelmezt Tordai Hajnal tervezte.

"Hit és hűség, jóság és bűn, alászállás és megváltás, mely elválaszthatatlan a feltétel nélküli szeretettől, a hittől és a feltámadástól. Lars von Trier történetei gyakran zárt és elzárt közösségekben játszódnak, hősei számkivetettek, akik a maguk naiv ártatlanságában vétkeznek közösségük törvényei ellen és kerülnek szembe a világgal, s bár hitük ugyan erőssé teszi őket, legyőzhetetlenné azonban nem; az igazságot magukénak tudhatják, ám ez mit sem könnyít szenvedésükön " - írta a színház.

A teátrum összegzése szerint a történet az egyszerű fiatal lányról, Bessről szól, aki a falu gyülekezetének rosszallása ellenére feleségül megy Janhoz, egy olajmunkáshoz, s ettől kezdve nem is evilági szeretetet és ragaszkodást tanúsít férje iránt. Létezésének egyetlen értelme a férje iránti szerelme. Jannak azonban nem sokkal az esküvő után vissza kell mennie a fúrótoronyra. Később hazatér, ám nyaktól lefelé lebénult. Bess ekkor ébred rá, mit is jelent az önzetlen szeretet: folyamatos, állandó jelenlétet, odaadást, áldozatkészséget, lelki készenlétet. Az előadás a tragédia kapcsán azt a kérdést feszegeti: vajon mire képes a szeretet ereje?

Az asszony ugyanis igyekszik teljesíteni balesetben lebénult férje szexuális kívánságait, s más férfiakkal is kapcsolatot létesít. Amikor meghal, nem akarják eltemetni szentelt földbe; férje adja meg neki a kegyeletet: a nőt a tengerbe temetik, hullámsírba.

Lars von Trier 1996-ban készült alkotásában Emily Watson és Stellan Skarsgard játssza a főszerepeket. A rendező 1996-ban a cannes-i filmfesztiválon elnyerte a zsűri nagydíját, a filmet pedig jelölték az Arany Pálma díjra. A Hullámtörést több kategóriában jelölték Golden Globe díjra, Emily Watsont pedig a női főszereplők kategóriájában Oscar-díjra.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását