2024. május 2. - Zsigmond

Nápolytól délre

Nápolytól délre és képek Dante Marianacci verseihez címmel Nicola Giuseppe Smerilli fotóiból nyílik kiállítás január 21-én, hétfőn Budapesten, a Közép-európai Kulturális Intézetben. A látogatók többek között jellegzetes arcokon és madártávlatból készült t
2008. január 16. szerda 19:44 - Hírextra
A kiállítás másik nagy témája Nicola Giuseppe Smerilli Arnaldo Dante Marianacci (a budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója) verseihez készült képei.

"A +gondolatok csörgedezése+, mely Dante Marianacci költő verseit jellemzi, itt olyan képeket idéz föl, melyeket Nicola Giuseppe Smerilli fotóművész az embert, a fiatal, mindig örök, utazásban és utazásra született Odüsszeuszt körülvevő természetes valóságban talál meg és fedez fel: a Smerilli által megragadott és megszűrt, költői részletekbe zárt lelkiállapot érzelmekkel és líraisággal árnyalt színekben és formákban jut kifejezésre" - írják az összegzésben.

Nicola Giuseppe Smerilli 1948-ban született Petacciatóban (Molise). A bari Szépművészeti Főiskola Díszlettervező tanszékének, valamint a főiskola művészeti kommunikáció és módszertan kurzusának fotózástörténeti és -technikai oktatási vezetője.

A hetvenes évek derekán a festészet helyett a fotózással kezdett foglalkozni azzal az eltökélt szándékkal, hogy megmutassa mindazt, ami nem mindig látható, amit egy felszínes pillantás elkerül.

A ,90-es évek elejétől légifelvételeket is készít, hogy megmutassa, miként nyomja rá bélyegét az idő a természetre és a civilizációra.

Több olaszországi és európai fotókiállítása is volt: 2001-ben Párizsban A tudat a láthatatlanban címmel állította ki képeit, 2003-ban Olasz arcok, olasz tájak címmel a Leuveni Egyetemen láthatta munkáit a belga közönség, Dél lelke és gyökerei címmel Brüsszelben volt tárlata, Ciociaria lelke címmel pedig Frosinonéban, a Palazzo della Provinciában állított ki. Képeit külföldi és olasz múzeumokban, többek között a Bécsi Modern Művészetek Múzeumában (Museum Moderner Kunst) is láthatták az érdeklődők.

A mostani kiállítást az Olasz Kultúrintézet és a Közép-európai Kulturális Intézet közösen szervezi. A tárlat február 8-ig látogatható az intézet Rákóczi út 15. szám alatti épületében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását