2024. április 28. - Valéria

Gyurcsány Ferenc utazik

Kedden Indiába utazik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Gráf József agrárminiszter - közölte Budai Bernadett hétfőn Budapesten, a kormányszóvivői tájékoztatón.
2008. január 14. hétfő 13:31 - Hírextra

Ez lesz Gyurcsány Ferenc első hivatalos látogatása az ázsiai országban, ahol január 19-ig tartózkodik majd.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: a miniszterelnök látogatásának elsősorban a gazdasági kapcsolatok elmélyítése és a stratégiai kapcsolatok megerősítése a célja. Magyarország ugyanis földrajzi helyzetéből adódóan, valamint az Európai Unió, illetve a schengeni övezet tagjaként vonzó befektetési célpont lehet az ázsiai cégeknek - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc indiai útja során találkozik Pratibha Patil köztársasági elnökkel, Manmohan Szingh miniszterelnökkel, a jelenlegi kormánykoalíciót vezető Kongresszus Párt elnökével, Sonia Gandhival, valamint az ellenzék vezetőjével. A magyar kormányfő több miniszterrel és gazdasági szakemberrel is megbeszéléseket folytat, illetve részt vesz és felszólal a magyar-indiai üzleti fórumon, és az indiai iparszövetség konferenciáján, amelynek egyik fővendége Magyarország lesz.

Budai Bernadett azt mondta, az indiai látogatás során várhatóan több megállapodás is születik, köztük a mezőgazdasági és állattenyésztési együttműködésről, közös kutatási alap létrehozásáról, illetve a Mol és az indiai olajvállalat közötti együttműködésről.

A gazdasági kapcsolatok fejlesztése mellett a látogatás további kiemelt célja a kulturális kapcsolatok ápolása, ezért a magyar miniszterelnök nyitja meg a kortárs magyar képzőművészeti kiállítást, ami egyben annak a magyar kulturális rendezvénysorozatnak a nyitánya, amely hat héten keresztül tart Indiában.

A Magyar Masala elnevezésű programsorozat keretében Gyurcsány Ferenc mond ünnepi beszédet Újdelhiben, ezt követően magyar jazz és világzenei koncert lesz.

A kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a miniszterelnök - mint minden külföldi útja során - most is a legolcsóbb megoldást választja, ezért a delegáció menetrend szerinti járattal utazik Frankfurton keresztül Újdelhibe.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását