2024. május 3. - Tímea, Irma

Halló! Mentők?

Január 1-jén lépett életbe az a törvény, amelynek értelmében idén a szakkíséretet nem igénylő ülő- és fekvőbeteg-szállítást a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületébe tömörült 73 magán betegszállító végzi. A törvény alapján a mentést és a betegszáll
2008. január 8. kedd 12:05 - Malina Adrienn

A tájékoztatáson tudnak változtatni, hogy a betegek szempontjából is érthető legyen, hogy mi is történik?

Próbálunk, a magunk módján. Ha felhívnak, az időnktől függően elmondjuk, hogy miként van a jelenlegi helyzet. Készítettünk saját tájékoztató anyagokat, amivel segítjük a megyék munkáját. Minden egyes szolgáltatónak küldtünk ilyet, amiben röviden leírtuk, hogy mi változott, kiket hívhatnak. A tartalmi változásban rejlik az ördög, ezt tudjuk.

Van olyan megye, vagy körzet, ahol nem okozott problémát az átállás?

Igen, vannak olyan megyék, ahol szinte zökkenőmentes volt. Fokozott munkával, ügyeletekkel, nyújtott műszakokkal uralni lehet ezt a hirtelen megnőtt munkamennyiséget. Ahol ez nagyon alacsonyan volt betervezve ott jelentős problémák vannak. Abban bízunk, hogy a tárca gyorsan intézkedni tud majd, a javaslataink alapján.

Az önök munkáját jelenleg ki finanszírozza?

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Évente 6 milliárdot fordít betegszállításra, ennek harmadát az Országos Mentőszolgálat kapja, a többit a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületébe tömörült 73 betegszállító cég használja fel.

Említette a többletmunkát, ez kiknél jelentkezik nagyobb arányban?

A betegszállítóknál, hiszen ezt a teljesítményt csak hosszabb műszakokkal lehet uralni. Ha egy autó jól ki van használva egész nap, nyolc óra alatt, akkor is még másfél órát túlórázniuk kell. Ezt sokáig nem lehet bírni.

Mennyi betegszállító autóval dolgoznak?

450 aktív, ülő és fekvő gépkocsi tartozik az Országos Betegszállító Szolgálathoz. Ezen kívül 70-80 tartalék autónk van. Ezekre azért van szükség, hogyha szervizbe kerül, vagy elromlik a kocsi, akkor átlagban négy autóra juthasson egy tartalék.

A jelenlegi helyzetben nem lehet bevetni ezeket a tartalék autókat?

Lehet róla szó, gyors megoldást jelentene, ha engednénk ezeket szolgálatba állítani. Ennek az a lényege, hogy a tartalék autó nem finanszírozható. Persze ha valami könnyebbség jelentkezne, ami szintén egy gyors döntés, akkor ebben az esetben a kapacitásokat is gyorsan lehetne pótolni.

Ön szerint mikorra fog rendeződni a helyzet?

Optimista vagyok. Senkinek nem érdeke, hogy ez így menjen tovább. Az egész probléma szerintem egy, két héten belül rendezhető. Persze el is lehet húzni, de bízom benne, hogy ezt senki nem akarja. Jó tájékoztatás mellett gyorsan rendeződhet a helyzet.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását