2024. május 19. - Ivó, Milán

140 éves az agrároktatás

A debreceni gazdasági és agrár felsőoktatás 140 éves évfordulójáról is megemlékezett Nagy János, a debreceni agrárcentrum elnöke hétfőn a centrum évnyitó rendezvényén.
2008. január 7. hétfő 17:57 - Hírextra

A Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományos Centruma (DEAMCC) elnöke emlékeztetett rá, hogy a debreceni agrárképzés egyedülálló volt Magyarországon a tekintetben, hogy azt maga Debrecen városa alapította, s a képzés magyar nyelvű volt.

Felidézte, hogy 1857. augusztus 31-én született az a helyhatósági határozat, amely rögzítette, hogy a gazdaképzés megteremtése érdekében a város földterületet biztosít, intézményt alapít, de elvárja, hogy három debreceni ifjú teljes ellátást kapjon ingyenesen, míg minden debreceni diák tandíjmentesen és magyar nyelven vehessen részt az agrárképzésben.

Nagy János a 140 év fontosabb állomásainak felidézését követően elmondta: eddig 14.461 felsőfokú agrár-diplomát bocsátott ki a debreceni intézmény.

Felidézte azt is, hogy 1868. október 22-én volt az első tanévnyitó a debreceni felsőfokú gazdasági tanintézetben, aminek emlékére egész évben ünnepi rendezvényeket tartanak az agrárcentrumban.
Az ünnepségen Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a város és az egyetem együttműködését méltatta.

Felvetette, hogy a nagy hírű pallagi mezőgazdasági iskola, amely jelenleg a városhoz tartozik, a jövőben visszaintegrálódhatna az egyetemi gyakorlati képzésbe.

Benedek Fülök, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára a debreceni agráregyetem egykori hallgatójaként is felidézte az egyetem szerepét a magyar agrárképzésben, majd felolvasta Veres János pénzügyminiszter levelét, aki egyébként ugyancsak a Debreceni Egyetemen szerzett agrármérnöki diplomát.

"A kormány tudatában van annak, hogy fejlődésünk, felzárkózásunk egyik fontos meghatározó tényezője: mennyi képzett, rátermett, jól felkészült szakember áll rendelkezésünkre. A felsőoktatásban végrehajtott reformnak nem az volt a célja, hogy pénzt spóroljunk" - írta a pénzügyminiszter, aki szerint a befektetett összegek nem csökkennek, ugyanakkor nem mindegy, hogy miként hasznosulnak.

Veres János leszögezte: a reform a minőségi oktatás ösztönzését célozza, hogy azok az oktatóhelyek boldoguljanak, ahonnan használható tudással kerülnek ki a végzősök, ahol kellő felkészültséghez, a gyakorlatban jól hasznosítható képzettséghez jutnak a leendő szakemberek, akik ennek révén könnyen érvényesülnek a gazdaságban, a tudomány területén.

"Az ország számít az új agrárértelmiségre" - fogalmazott a pénzügyminiszter köszöntőjében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását