2024. április 27. - Zita

Átadták a Gábor Dénes-díjakat

A Novofer Alapítvány kuratóriumának döntése alapján ebben az évben Kocsis István gépészmérnök, Szoboszlai György gépészmérnök, Arányi Péter vegyész, Farkas Péter gépészmérnök, Kálmán Erika vegyész, Fésüs László biokémikus és Hadlaczky Gyula biológus része
2007. december 20. csütörtök 20:45 - Hírextra
Tizenkilencedik alkalommal adták át idén a Gábor Dénes elismeréseket. A kitüntetéssel olyan szakembereket díjaznak, akik jelentős tudományos, szellemi-műszaki alkotást hoztak létre, vagy tevékenységükkel hozzájárultak a környezeti értékek megőrzéséhez.

A Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója, Kocsis István többek között a Paksi Atomerőmű teljesítménynövelési stratégiájának kidolgozásában végzett tevékenységéért részesült az elismerésben. Szoboszlai György, a Magyar Suzuki Zrt. igazgatója a legkorszerűbb járműgyártási technológiák honosításában elért eredményeiért kapta meg a Gábor Dénes-díjat.

A Chinoin Zrt. alelnöke, Arányi Péter a magyar gyógyszerfejlesztés, ezen belül számos új gyógyszer hatóanyagának kifejlesztésében, új kutatási stratégiájának meghonosításában és 235 szabadalom kidolgozásában való részvételéért vehette át a kitüntetést. Farkas József a Sanametal Ortopédiai és Traumatológiai Eszközöket Gyártó Kft. tulajdonos igazgatója mások mellett a világszerte is elismert vállalkozás megszervezéséért vehette át a díjat.

Az MTA Kémiai Kutatóközpont Felületkémiai és Katalízis Intézet igazgatója Kálmán Erika a kutatási területén megvalósult hazai és nemzetközi együttműködések kialakításért részesült Gábor Dénes-díjban. Fésüs László, a Debreceni Egyetem rektora az európai sejthalál kutatás programok koordinálásáért, tudományos, kutatói és oktatói tevékenységéért kapta meg az elismerést.

Hadlaczky Gyula, az MTA Szegedi Biológiai Központ Genetikai Intézet tudományos szaktanácsadója a mesterséges kromoszómák előállítása és kutatása terén elért nemzetközileg is jegyzett eredményeiért részesült Gábor Dénes-díjban.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Novofer Alapítvány által közösen alapított Gábor Dénes Tudományos Diákköri ösztöndíjban egy ötödéves hallgató, Lengyel Zoltán részesült.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását